17 lucruri învăţate după vizitarea a 17 ţări
Dacă la sfârşitul anului trecut am făcut un scurt rezumat al călătoriilor, anul acesta am decis să fac ceva diferit. După cum spuneam şi atunci, oamenilor mari le plac cifrele. Aşadar, sunt adesea întrebată: ,,câte ţări ai vizitat?”. Şi aproape de fiecare dată răspund: puţine, raportând la numărul de ţări în care vreau să ajung. Dar până la urmă, numărul nu este important. Ci întrebarea esenţială este: am învăţat ceva după toate aceste experienţe?
Există câteva lucruri care nu pot fi învățate în şcoală. Unele lucruri, în special cele despre tine, nu le poți afla decât dacă ieşi din zona de confort și acorzi atenţie prezentului. Fără să o mai lungesc, iată 17 lecţii pe care le-am învăţat.

Nu trebuie să fii miliardar ca să călătoreşti!
Ai nevoie doar de o decizie şi de mult curaj! Dacă acesta este visul tău, luptă pentru el şi nu te crampona de diverse pretexte! Banii vin şi pleacă. În schimb, anii o dată duşi, nu îi mai poţi recupera.

Profită de oportunităţile care se ivesc!
Fii prezent acum şi aici! Ai pierdut autobuzul, trenul sau avionul? Elimină prima reacţie şi anume cea de a te văicări! Caută soluţii, găseşte variante şi pune-le în aplicare! Unele lucruri neprevăzute pot fi mult mai amuzante decât cele stabilitate de acasă!

Unele locuri sunt mult mai frumoase decât pozele de pe Internet!
… sau decât ţi-ai putea imagina vreodată. Ştiu, ştiu, sună a clişeu, însă crede-mă, există locuri de o frumuseţe neimaginabilă. Unul dintre ele este Italia, cu Munţii Dolomiţi. Ard de nerăbdare să vă povestesc păţăniile şi să vă ofer câteva ponturi utile.

Explorarea unei culturi total diferite faţă de a ta poate fi un lucru mindblowing!
Ieşi din carapace, visează, explorează şi cel mai important, nu judeca! Fiecare naţie are propriul său stil de trai. Suntem responsabili doar să observăm şi să fim recunoscători pentru diversitate!

Fii deschis la minte acum, cât eşti în floarea vârstei!
Din nou, fii flămând după cunoaştere şi nu îţi impune limite! S-ar putea ca unele şanse să apară doar o dată în viaţă! După o anumita vârstă, vei avea propriile concepţii limitative. Cu toate acestea, încearcă să nu ajungi în partea cealaltă a balanţei!

Nu lăsa gripa să îţi răpească pofta de a explora!
Ştiu, frisoane, dureri de cap, nas înfundat sau robinet, toate astea pot fi reţeta ideală pentru a-ţi distruge vacanţa de mult aşteptată! Cu toate astea, eşti obligat să mergi, aşadar încearcă să profiţi de experienţă şi mută-ţi gândurile în altă direcţie! Ah, desigur, şi nu uita să îţi iei vitaminele!

Există multe locuri din Europa care seamănă extraordinar de bine cu Veneţia…
Am fost impresionată să văd că Amsterdam seamănă foarte bine cu Veneţia, străzile fiind la fel de înguste şi separate de câteva canale. Un alt loc care aduce foarte mult cu faimosul orăşel italienesc este Colmar, din Franţa. Doar nu degeaba este numit şi ,,mica Veneţie”. O altă mică Veneţie, de data aceasta din nord, se află în Brugge, din Belgia.

În Luxemburg, există locuri de parcare doar pentru femei.
O idee interesantă, pe care nu am mai întâlnit-o până acum, este conceptul de locuri de parcare doar pentru femei. Oricât de sexist ar suna, aceste locuri sunt concepute ca o măsură împotriva jafurilor, violurilor sau abuzurilor fizice împotriva femeilor. Astfel, aceste locuri de parcare subterane se află foarte aproape de ghereta paznicului şi sunt monitorizate non-stop.

Colmar îmbină armonios tradiţiile germane cu cele franceze.
Mica Veneție are un farmec aparte de a te surprinde atât prin arhitectura rustica a clădirilor, cât și prin ospitalitatea localnicilor. Un alt aspect pe care l-am învățat a fost faptul că aici stingerea se dă la 18, căci majoritatea localurilor se închid la această oră.

Ideile fascinante se nasc în locuri neaşteptate.
Dacă reuşeşti să stăpâneşti arta de a fi prezent în moment, de a observa, asculta şi cel mai important, să ieşi din când în când din propria minte, vei reuşi să dai de o mină de aur. Un alt lucru pe care l-am învăţat a fost că ideile sau soluţiile nu vin dacă ai mintea haotică.

Viaţa de blogger uneori poate fi grea (sau înfrigurată).
Clişeic sau nu, am învăţat că uneori poate fi dificil să filmezi sau să faci poze atunci când afară lapoviţează şi sunt -15 °C . Dar ce să faci, dacă îţi doreşti ceva cu adevărat, lupţi pentru visele tale! Chiar şi pe ger, ploaie sau vânt.

Trecerea din Slovenia în Austria poate să rezerve o diferenţă de peste zece °C .
Pe scurt, am învăţat să ţin cont de diferenţele climatice, mai ales dacă ajung în două ţări total diferite. Şi dacă tot e atât de importantă echiparea adecvată, am mai învăţat să includ în bagaj mereu două perechi de blugi.

Cracovia are o arhitectură interesantă, împodobită de o istorie brutală.
Am fost uimită, fascinată, iritată. Pe scurt, Cracovia a reuşit să îmi provoace un cocktail de emoţii, în doar câteva zile. Pe de altă parte, tot în Cracovia am întâlnit pentru prima dată noţiunea de Buddha Bar (unul dintre localurile mele preferate).

În Bratislava magazinele sunt extraordinar de diversificate.
De la magazine dedicate iubitorilor de dulciuri, până la magazine cu marionete. Aşadar, indiferent de ceea ce cauţi, ai grijă, căci în Bratislava cu siguranţă vei găsi.

Căţărarea unui munte de 2200 m nu este la fel de uşoară precum sună.
În cadrul acestui punct pot spune că am învăţat că muntele nu este foarte primitor, mai ales pentru cei care nu au o condiţie fizică bună. Vrei să admiri muntele în toate splendoarea sa, nu printre gâfâieli şi pauze de respiro? Antrenează-te!

Salatele greceşti (autentice) sunt extraordinar de bune şi foarte săţioase.
Frumoasa Grecie, cu ale sale peisaje de vis, localnici relaxaţi şi cel mai important, o salată de nota zece, de la care nu mi-am putut lua gândul nici măcar în ziua de astăzi.

Gulaşul unguresc tradiţional este diferit faţă de gulaşul gătit în România.
Dacă tot suntem la capitolul mâncare, să nu uităm de gulaşul unguresc! Ungaria va rămâne mereu o ţară specială pentru mine, deoarece a fost prima mea călătorie înafară. Am mai învăţat şi că uneori realitatea poate trece aşteptările! Exact acesta a fost cazul oraşului Budapesta.
Rezumat
Pentru a menţine totuşi o anumită consecvenţă, trebuie să precizez că sunt extraordinar de recunoscătoare pentru toate ţările pe care le-am vizitat. Fiecare m-a învăţat câte un lucru, m-a uimit cu un aspect (sau mai multe) şi cel mai important, m-a ajutat în procesul de auto-educare.
Şi pentru că popularul 2020 va intra în vieţile noastre în doar câteva ore, simt nevoia să îmi iau la revedere de la 2019, într-un mod corespunzător. Aş putea să scriu un articol întreg despre acest an, şi tot nu aş rămâne fără cuvinte.

2019 m-a învăţat ce înseamnă neprevăzutul, cumpătarea, încrederea în forţele proprii şi importanţa momentului de acum şi aici. Spun neprevăzutul deoarece la începutul anului nici măcar nu aş fi putut îndrăzni să ghicesc că voi vizita în doar 12 luni 9 ţări diferite, 17 oraşe din afara ţării, 15 oraşe din România şi că voi ajunge pe 7 vârfuri muntoase.
În concluzie, pot spune că cea mai importantă lecţie a fost că cele mai frumoase lucruri vin în viaţa noastră fără să le planificăm.