Ce mâncăm tradițional în Anglia
“English breakfast”, “fish and chips” sau “cottage pie”… Ei bine, eu una nu m-am putut decide. Deși cu siguranță am dezvoltat un “guilty pleasure” pentru micul dejun englezesc. Astăzi vom explora împreună câteva dintre cele mai populare mâncăruri tradiționale din Anglia.
Micul dejun englezesc
English breakfast este una dintre cele mai cunoscute și apreciate mâncăruri tradiționale din Anglia. Long story short, constă în ouă prăjite, bacon, cârnați, fasole în sos de roșii, ciuperci, roșii, cartofi prăjiți și toast. În funcție de restaurant, mai sunt adăugate și alte ingrediente, precum sfecla roșie sau pâinea prăjită cu unt.
Spuneam mai sus că a devenit una dintre plăcerile mele vinovate pentru că obișnuiesc să mănânc dimineața. Așadar, o bombă de calorii sănătoase pe stomacul gol nu m-a speriat niciodată. Partea bună? După ce ai mâncat, vei avea o senzație de sațietate o bună perioadă din zi. Astfel, datorită grăsimilor sănătoase, nu vei mai simți nevoia de gustări pe parcursul zilei.
Fish and chips (pește și cartofi prăjiți)
Tradiția spune că fish and chips este cea mai bună gustare după câteva Guiness corecte. Este cel mai cunoscut preparat englezesc. Drept urmare, locurile unde poți servi acest fel de mâncare sunt nenumărate. După cum îi spune și numele, constă într-un file de pește (de obicei cod) prăjit într-un aluat crocant, servit cu cartofi prăjiți și sos tartar.
Sunday roast (prânzul de duminică)
Sunday roast este o tradiție britanică veche de sute de ani, care implică servirea unui prânz îmbelșugat în fiecare duminică. Acesta constă într-o friptură de vită, porc sau miel, servită cu cartofi prăjiți, legume gătite (de obicei morcovi și broccoli). Și sosuri… cum ar fi sosul de mentă sau sosul de mere.
Shepherd’s pie (plăcintă cu carne de miel și cartofi)
Shepherd’s pie este o plăcintă tradițională englezească. Constă în carne de miel tocată, gătită cu ceapă, mazăre și morcov, acoperită cu piure de cartofi și coaptă în cuptor. Este un preparat savuros și consistent, perfect pentru zilele reci de iarnă.
Bangers and mash (cârnați și piure de cartofi)
Bangers and mash este un preparat englezesc simplu și gustos, care constă în cârnați prăjiți, serviti cu piure de cartofi și sos de ceapă. Deși poate părea o mâncare banală, bangers and mash este foarte apreciat de englezi, fiind considerată una dintre cele mai reconfortante și delicioase mâncăruri tradiționale.
Steak and kidney pie (plăcintă cu carne și rinichi)
Plăcintă, plăcintă și iar plăcintă. Probabil “ciorbă, ciorbă și iar ciorbă”este echivalentul britanicilor atunci când vizitează România. Steak and kidney pie este o altă plăcintă tradițională englezească, care constă în carne de vită și rinichi tocată, gătită cu ceapă și sos de carne, acoperită cu aluat și coaptă în cuptor. Este un preparat gustos și consistent, care poate fi servit ca masă principală în orice moment al zilei.
Cottage pie (plăcintă cu carne tocată și piure de cartofi)
Promit, este ultima plăcintă pe care “o servesc”. Cottage pie este o altă plăcintă tradițională englezească, asemănătoare cu shepherd’s pie, dar preparată cu carne de vită tocată, în loc de miel, și acoperită cu piure de cartofi. Este un fel de mâncare popular în sezonul rece și poate fi servit ca o masă principală, alături de legume gătite sau salată.
Budincă dulce cu sirop de caramel
Sticky toffee pudding este o budincă dulce, de obicei servită cu sirop de caramel și cremă de vanilie sau înghețată. Este un desert delicios și bogat, perfect pentru a încheia o masă tradițională englezească.
Crumpets (pâine prăjită)
Crumpets se servesc de obicei cu unt și gem sau cu brânză topită. Acestea sunt foarte populare în Anglia și pot fi servite atât la micul dejun, cât și ca gustare.
Bucătăria tradițională englezească este bogată și variată, oferind o gamă largă de preparate gustoase și reconfortante. De la micul dejun englezesc la plăcintele tradiționale și deserturile delicioase, Anglia are ceva de oferit pentru toți cei care doresc să descopere aromele și gusturile tradiționale ale acestei țări.
În loc de concluzie…
Nu am mai pus pe listă, dar felul de mâncare care mi-a dat lumea peste cap a fost… clătita cu bacon și sirop de arțar. Poate pentru că în mintea mea clătita se servește mereu cu ceva dulce, niciodată cu carne, iar carne cu sirop de agave… blasfemie! Râdem, glumim, însă a fost o surpriză neobișnuită, însă plăcută.