Impresii piata de Craciun din Viena
În acest an îţi doreşti un Crăciun diferit? Atunci te invit să resimţi atmosfera sărbătorilor de iarnă în Viena: o metropolă cu un aer imperial, elegant şi cu o frumuseţe aparte! Deşi este una dintre cele mai scumpe capitale în care am ajuns, recomand cu drag vizitarea acesteia!
Update 2022: Conform noilor reglementări în vigoare, în Austria pot intra fără înregistrare prealabilă și fără să intre în carantină, cu prezentarea unui certificat de vaccinare cu un ser autorizat* și rezultatul negativ al unui test pentru virusul SARS-CoV-2, de tip PCR (valabilitatea să nu depășească 72 de ore de la data prelevării probelor) sau dovada efectuării dozei a 3a/booster.
Pieţele de Crăciun
Formularea la singural din titlu este oarecum improprie, căci la fel ca şi în cazul Pragăi, Viena găzduieşte mai multe pieţe de Crăciun. Printre acestea se numără şi:
- Târgul din faţa primăriei,
- Târgul de la Palatul Belvedere,
- Târgul de la Maria-Theresien Platz,
- Târgul Altes AKH,
- Târgul de la Spittelberg,
- Târgul de la Palatul Schönbrunn.

Târgul de Crăciun din faţa primăriei
Unul dintre aspectele care aduc un element aparte târgurilor de Crăciun din Viena sunt sutele de instalaţii luminoase, amplasate în toate unghiurile principale. Pe lângă acestea, târgul primăriei găzduieşte şi alte lucruri interesante: un patinoar imens, peste 150 de standuri ce conţin cadouri de Crăciun, mâncare tradiţională şi decoraţiuni. Dacă doreşti să simţi cu adevăratul spiritul sărbătorilor, îţi recomand să faci o plimbare cu sania trasă de cai.

Târgul de la Palatul Schönbrunn
Lângă simbolul reprezentativ al Vienei, Palatul Schönbrunn, se află cea mai elegantă piaţă de Crăciun. Aici se desfăşoară spectacole de muzică live, ateliere pentru copii şi alte activităţi care captează atenţia turiştilor. În cadrul standurilor poţi găsi decoraţiuni, cadouri, platouri cu brânzeturi, gemuri de casă, articole cosmetice naturale, pe scurt… aproape orice.

Târgul de la Palatul Belvedere
Un alt cadru de poveste pentru o piață de Crăciun îl reprezintă Belvedere Palace. Acesta are o o fațadă deosebită şi poate fi un loc romantic pentru promenadă. Înspre deosebire de celalalte pieţe, aici vei găsi standuri care vând bijuterii din sticlă de Murano, ceramică decorată și lumânări aromaterapeutice.

Cea mai bună perioadă de vizitare pentru turişti
Deşi majoritatea târgurilor sunt deschise de la mijlocul lunii Noiembrie, există o mare posibilitate să te întâlneşti cu mii de turişti, indiferent de perioada aleasă. Cu toate acestea, recomand vizitarea pieţelor în timpul săptămânii, nicidecum în weekend. Pentru mai multe informaţii despre programul târgurilor, accesează acest link.

Preţuri
După cum am spus şi în introducere, aşteaptă-te ca produsele de la târguri să aibă preţuri ridicate! Moneda naţională este euro, iar majoritatea standurilor acceptă şi plata cu cardul. Un aspect ce mi s-a părut foarte interesant este că majoritatea comercianţilor care vând vin fiert, oferă în preţ (care are inclus garanţia) şi cana de ceramică. Aşadar, este alegerea ta dacă o înapoiezi sau o păstrezi ca amintire!

La ce temperaturi să te aştepţi
Acest paragraf este absolut necesar pentru articol! Nu vă lăsaţi păcăliţi precum am făcut-o eu! Acum doi ani, când am vizitat pentru prima dată târgurile din Viena, m-am lăsat ghidată după următoarea logică: dacă în Cracovia temperaturile sunt atât de blânde, cu siguranţă în Viena nu are cum să fie mai frig. Aşadar, zis şi făcut, lăsat în bagaj colanţi, lăsat mănuşi, lăsat şosete groase. Să înceapă plaja, zic! Concluzia? Mă mir ca nu m-am transformat în om de zăpadă… Pe scurt, îmbracă-te gros! Nu o să regreţi!

În cazul în care drumul până în Austria, ţi se pare mult prea obositor, îţi recomand să citeşti articolul despre târgul de Crăciun din Budapesta, o variantă mult mai accesibilă şi facilă pentru oamenii din vestul ţării. Dacă îţi doreşti să vizitezi mai multe ţări, aruncă un ochi şi pe articolul despre târgul de Crăciun din Praga.