Traseu feroviar prin munti: Oravita-Anina

A venit toamna, acopera-mi inima cu ceva,
cu umbra unui copac sau mai bine cu…. umbra amintirilor unei călătorii pe cinste!

Ştiu, ştiu,  poezia originală nu suna chiar aşa, însă cum îmi place să personalizez lucrurile, nu puteam să las să îmi scape aceste două versuri.

Cum definesc o călătorie pe cinste? Este uşor! Îmi place toamna. Nu doar că îmi place, o iubesc de-a dreptul. Deh, doar văpaie de octombrie nu s-a născut din ură. :)) Pe lângă toamnă, iubesc, nu… ador să călătoresc cu trenul. Nu pot să explic exact de ce, însă mi-a plăcut de mică. Combinând toamna+trenul+peisaje superbe şi o companie pe măsură = o călătorie care este arhivată nu doar în memorie, ci şi într-un folder special din inimă.

Dacă pozele de mai sus nu te-au convins să încerci această escapadă de o zi, permite-mi să îţi enumăr alte câteva argumente care poate te vor determina să trăieşti această experienţă:

1. Plecarea se face din cea mai veche gară din România.

Placuta mocanita Oravita Anina

Este vorba despre gara din Oraviţa, inaugurată în anul 1854. Iniţial, ruta Oraviţa – Anina a fost construită pentru transportul de marfă, de abia după 15 ani fiind utilizată pentru transportul de persoane. Această rută are o lungime de 34 km şi este una dintre cele mai frumoase trasee montane feroviere din România.

2. Semmeringul Bănăţean (a doua cale ferată montană din Europa)

Unul dintre tunelele din Anina

Hm, oare cine se află pe primul loc? Austria, cu al său Semmeringbahn. Diferenţa de nivel a rutei Oraviţa-Anina este de 340 m, cel mai înalt punct plasându-se în tunelul Gârlişte. Pe parcursul traseului, trenul va opri foarte scurt în şapte gări (cel puţin atâtea am numărat eu).

3. Traseu feroviar printre stânci

Traseu feroviar printre stanci

Nu te-ai fi aşteptat la asta de la o cale ferată montană, nu? Luând-o în glumă sau în serios, vor fi porţiuni de traseu în care ţi-ai dori ca aparatul să ţi se deschidă cât mai repede pentru a capta peisaje care întrerup orice gând şi te fac să trăieşti în momentul prezent, să observi şi să fii recunoscator că natura are atâtea de oferit! Este de-a dreptul hilar sa observi numai aparate scoase pe geam, fiecare fotograf amator sperând să surprindă un cadru cât mai apropiat cu ceea ce vede ochiul.

4. Fosta mină de uraniu

De-a lungul traseului, vei trece pe lângă o fostă mină de uraniu, care datează încă de pe vremea lui Stalin (fii atent la steaua sovietică ce stă încă bine pusă pe poziţii amintind turiştilor de trecutul istoric al României). Steaua ne reaminteşte că datoria de război a României a fost plătită cu zăcăminte de uraniu din acea zonă.

5. 14 tuneluri, 89 de podeţe şi 10 viaducte

Tunel ruta oravita anina

Da, ai citit bine, toate acestea le vei vedea în decursul a două ore. Mic sfat: dacă mergi cu gândul de a face poze superbe, acordă-ţi şi ţie câteva momente să priveşti peisajele mirifice, nu doar prin intermediul obiectivului sau a camerei de filmat. Spun asta deoarece şi mie mi se întâmplă adesea să îmi dau seama că majoritatea amintirilor sunt stocate mai bine pe cardurile de memorie,  decât în propria minte.

6. Mocăniţa cu băncuţe din lemn

Un traseu special, merită un tren încărcat de istorie. De ce spun asta? Pentru că vei putea observă băncuţele din lemn şi sobele prezente în fiecare vagon. Trenul mai este numit şi mocăniţa din Anina (nu, nu este un mit). Făcând câteva căutări pe marea enciclopedie Google, am descoperit ce înseamnă cu adevărat noţiunea de mocăniţă. Şi ghiciţi ce, acest termen nu se referă doar la un tren care funcţionează pe baza de aburi. Conform dex, mocăniţa reprezintă un ,,tren de linie îngustă, care circulă în regiunile de munte”.

Toamna din mocanita

Informaţii utile

PARCARE:

Poţi lăsa maşina în faţa gării din Oraviţa. Spaţiul este sigur şi mai mult decât suficient pentru mai multe maşini.

PROGRAM:

Trenul porneşte din gara Oraviţa, în fiecare zi, de la ora 11:15 şi soseşte în Anina la 13:10. Pauza dintre rute este de 20 minute, timp suficient în care puteţi savura o cafea sau câteva felii de pizza din gara Anina. Veţi ajunge înapoi în Oraviţa la ora 15:20.

BILETE:

Un bilet pentru dus valorează 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Acestea se cumpără direct din tren. Fiecare îşi poate alege locurile dorite.

SFATURI:

Pentru cea mai bună privelişte, îţi recomand locurile din ultimul vagon. Pentru filmări de calitate, poţi să deschizi uşile dintre vagoane, însă fii atent la curbe, acestea te pot dezechilibra. Dacă mergi toamna sau iarna, îmbracă-te bine! Poate fi destul de frig dacă alegi să stai între vagoane.

În cazul în care motivele de mai sus nu te-au convins, te invit să vizualizezi videoclipul de mai jos:

Staţiunea Muntele Mic: impresii şi informaţii utile

Staţiunea Muntele Mic, considerată de interes naţional de către Guvern, se află în sud vestul României. Accesul se face prin DJ 608 A, prin Caransebeş.  Indiferent de cât de tare ninge, drumul este constant deszăpezit,…

Top 18 experiente pe care sa nu le ratezi in Amsterdam

Amsterdam este unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa și totodată unul dintre cele mai frumoase. Centrul său istoric, unde se poate găsi inelul de canale inclus în patrimoniul UNESCO, este o încântare pentru…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *