Legenda mai puţin cunoscută a Castelului Corvinilor

Castelul Corvinilor mai este cunoscut și ca Huniazilor. Acesta este un simbol al arhitecturii gotice și este considerat totodată unul dintre cele mai frumoase castele din lume.  Cei atraşi de evul mediu, consideră castelul un monument singular în România şi printre cele mai atractive din spaţiul european.

Istoria din spatele castelului

A fost ridicat în secoul al XV-lea, de către Iancu de Hunedoara, pe o stâncă. La picioarele ei curge pârâul Zlaşti. Deși construcția a suferit numeroase modificări de-a lungul timpului, aceasta are un aspect impunător. Castelul adăposteşte turnuri, zeci de săli și camere de onoare. 

Prima fortificație avea o formă elipsoidală, cu capetele ascuțite. Zidurile au fost construite din blocuri de calcar dolomitic și piatră de râu, direct pe stânca nativă. Cercetările anterioare primului război mondial au arătat faptul că în zona nordică au existat două încăperi de formă triunghiulară,

Legenda castelului

Pe blazonul familiei Corvinilor este inscripţionat un corb care ține în cioc un inel de aur. Acest simbol are în spate o legendă.

Se spune că Ioan de Hunedoara era fiul nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg. Acesta a fost făcut împreună cu o frumoasă femeie din Țara Hațegului, pe nume Elisabeta.

Pentru a evita necinstea, regele îi oferă de soț pe unul din vitejii săi. Acesta purta numele de Voicu. Totodată îi dăruieşte și un inel pentru copilul nenăscut. Scopul darului era de a fi recunoscut atunci când va crește și va merge la curtea regală.

În timpul unei călătorii făcute de familia lui Voicu, inelul este uitat pe o margine a unui ștergar. Un corb, atras de strălucirea inelului îl fură încercând să plece cu el. Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc și sageteazã corbul, recuperând astfel inelul.

Atunci când crește și ajunge la curtea regală, povestește aceastã pățanie. Regele, impresionat de poveste, decide ca simbolul familiei hunedorenilor sã fie corbul cu inel de aur în cioc.

În curtea castelului, se poate vedea și o fântână adâncă de 30 de metri. Legendele ne povestesc că fântâna ar fi fost săpată de trei prioznieri turci. Acestora li s-a promis libertatea dacă vor ajunge la stratul de apă. După 15 ani de trudă,  când au terminat fântâna, stăpânii nu s-au ținut de cuvânt.

Traseu de poveste: Pasul Bratocea – Vârful Ciucaş

Acum trei ani începeam articolul despre Vârful Ciucaş cu următoarele rânduri: ,Din momentul în care am ajuns la cabană, am simţit că vreau să rămân acolo şi să nu mă mai întorc vreodată” Însă de…

Legenda plină de mister din spatele Cetăţii Şoimoş

Cetatea Şoimoş este localizată pe dealul Cioaca Tăutului, vizavi de Lipova. Construită începând cu anul 1278, aceasta se află pe lista monumentelor istorice din România. Accesul la acest obiectiv turistic se face pe DN7, drumeţia…