Drumeţie de weekend: Cheile Vălişoarei şi Castelul Templul Cavalerilor

Castelul Templul Cavalerilor este un loc mai puţin cunoscut de o bună parte dintre pasionaţii de călătorii, însă de ceva vreme a început să se bucure de mai multă popularitate pe conturile de turism de pe Instagram. Cunoscut sau necunoscut, un lucru ştiu sigur: am rămas impresionată de natura sălbatică a Cheilor Vălişoarei, peisajele atemporale şi desigur, frumosul castel medieval.

Denumire traseu: Castelul Templul Cavalerilor – Versantul drept

Durată: 2h:30m

Dificultate: uşor

Surse de apă: în spatele castelului

Amplasare Castelul Templul Cavalerilor

Cheile sunt situate între Alba şi Cluj şi pot fi găsite pe DJ 107M. Maşinile se pot lăsa lângă castel, locul de unde pornesc şi majoritatea drumeţiilor.

Altitudinea maximă a cheilor este de 779 metri. Împrejur se pot observa patru versanţi: Colţul Cetăţii, Colţul Vilii, Colţul Diacului şi Colţul Bogza. Pentru cei iubitori de aventură, am o veste bună: în zonă se găsesc mai multe peşteri care aşteaptă să fie explorate.

Informaţii utile Castelul Templul Cavalerilor

Castelul are o vechime de aproape 700 de ani şi a fost refăcut de către medicul Florin Rusu din Braşov. Momentan, partea dinspre stradă este în proces de reamenajare. Conform datelor istorice, castelul a fost construit de către un nobil, iar în cele din urmă a fost transformat în cazarmă militară.

În interiorul castelului, turiştii se pot bucura de o cazare în stil medieval. Pentru cei care doar vor să-şi tragă sufletul, terasa este deschisă de dimineaţa până seară şi îi aşteaptă pe oaspeţi cu mâncăruri tradiţionale. Pentru mai multe informaţii despre cazare şi masă, accesează acest link.

Drumeţii şi activităţi în zonă

Pe platoul de deasupra castelului, turiştii se pot bucura de un peisaj de neuitat. În faţa lor se vor înfăţişa Cheile Vălişoarei şi Poaiana Aiudului. Traseul porneşte din spatele castelului, iar durata pâna la versantul din dreapta este de cel mult o oră.

Traseul poate continua până la Bogza Mare, Bogza Mică, Cetatea Trascăului, Poarta Zmeilor Sălciua (8h), Găvane Poiană (2h), Huda lui Papară (5h), sat Rimetea sau circuit întreg al Cheilor Aiudului (7h). Cetatea este mai veche decât castelul, datând din 1296.

Alte activităţi:

  • alpinism
  • zbor cu parapanta/deltaplan
  • echitaţie
  • ciclism

Impresie finală

Un loc ideal pentru a scăpa de rutina zilnică şi pentru a te deconecta de obişnuit. O drumeţie uşoară, care poate fi făcută chiar şi de către familiile cu copii mici. Sugestie: mi se pare o amplasare ideală pentru cei care îşi doresc o şedinţă foto aparte.

Staţiunea Muntele Mic: impresii şi informaţii utile

Staţiunea Muntele Mic, considerată de interes naţional de către Guvern, se află în sud vestul României. Accesul se face prin DJ 608 A, prin Caransebeş.  Indiferent de cât de tare ninge, drumul este constant deszăpezit,…

Top 18 experiente pe care sa nu le ratezi in Amsterdam

Amsterdam este unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa și totodată unul dintre cele mai frumoase. Centrul său istoric, unde se poate găsi inelul de canale inclus în patrimoniul UNESCO, este o încântare pentru…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *