16 lucruri incredibile pe care nu le ştiai despre Luxemburg (#6 te va surprinde)
Unul dintre cele mai mari dezavantaje în bloggingul de călătorie (în cazul meu), este că niciodată nu reuşesc să ajung la zi cu publicarea articolelor. Aşadar, mă găsesc adesea în postura de a scrie despre obiectivele turistice pe care le-am vizitat acum un an (şoc şi panică).
Trecând peste această sincronizare nereuşită, vă pot spune că fix în luna Octombrie, chiar pe vremea aceasta, descopeream fără nici o grijă minunatul orăşel Luxemburg. Prin nici o grijă, desigur, vreau să spun, nu tu teste, nu tu uitat de mască, nu tu bătăi de cap. Dar până la urmă, fiecare perioadă are farmecul său.
Destul cu văicăreala! Ia să vedem cunoscutele problemei! Luxemburg se află în inima Europei, la granița cu Franța, Germania și Belgia. Așadar, dacă te afli prin zonă, este foarte ușor să faci o excursie de o zi până în Luxemburg.
Ce nu ştiai despre Luxemburg
1.Transportul public este complet gratuit.
Acest lucru este valabil pentru toate mijloacele de transport în comun, precum tramvaie, autobuze, trenuri și chiar funicular. Luxemburgul este una dintre cele mai mici țări din lume.
2. Luxemburgul nu este atât de mic precum credeai.
Are o suprafață de 2586 kilometri pătrați. Prin urmare, ţara are o suprafaţă mai mare decât Vaticanul, Monaco, San Marino, Liechtenstein, Malta și Andorra.
3. Luxemburg are cea mai mică populație din toate țările UE.
Având o populație de puțin peste jumătate de milion de oameni, este şi a 20-a cea mai mică dintre cele 194 de țări independente din lume.
4. Orașul Luxemburg este un sit al Patrimoniului UNESCO, datorită fortificațiilor sale istorice și a cartierelor vechi.
5. Luxemburg este a doua cea mai bogată țară din lume.
6. Luxemburg este una dintre cele mai sigure țări din lume.
Potrivit unui sondaj ONU, sunt mai puține șanse de a fi împușcat în Luxemburg decât în orice altă țară din lume. Drept urmare, există doar două închisori în Luxemburg.
7. Restaurantul cu cea mai mare selecţie de vinuri din lume se află în Luxemburg.
Vizitează restaurantul Chiggeri din orașul Luxemburg, astfel vei putea alege din mai mult de 2.200 de vinuri diferite.
8. Este singurul Mare Ducat din lume.
După înfrângerea lui Napoleon în 1815, Congresul de la Viena a transformat Luxemburgul într-un Mare Ducat, un stat sau teritoriu condus de un mare duce sau ducesă. Numele complet al țării este, de fapt, Marele Ducat al Luxemburgului. Actualul mare duce este prințul moștenitor Henri, care a preluat tronul în octombrie 2000.
9. Există 17 km de tuneluri subterane în stânca solidă de sub orașul Luxemburg.
Rețeaua de cazemate Bock și Pétrusse au fost construite pentru apărarea orașului. Au fost folosite ca adăposturi în timpul celor două războaie mondiale și puteau proteja până la 35.000 de oameni.
10. Motto-ul Luxemburgului este mir wëllebleiwewatmirsinn, ceea ce înseamnă „vrem să rămânem ceea ce suntem”.
11. Mai mult de jumătate dintre rezidenții permanenți din Luxemburg sunt străini.
Peste 170 de naționalități diferite trăiesc în țară. Portughezii reprezintă cel mai mare grup, cu 16,4%.
12. Eutanasierea și sinuciderea asistată sunt legale în Luxemburg.
13. Luxemburghezii sunt tri-linguali. Limba națională a Luxemburgului este lëtzebeurgesch sau luxemburgheza.
Copiii învață în luxemburgheză în grădinițe; apoi învaţă franceza și germana în școala primară, după care descoperă tainele limbii engleze în gimnaziu.
14. Premierul luxemburghez Xavier Bettel a fost primul lider al Uniunii Europene care s-a căsătorit cu o persoană de același sex.
Guvernul luxemburghez a aprobat căsătoria între persoanele de același sex în iunie 2014 după ce un sondaj din 2013 a constatat că 83% dintre luxemburghezi erau de acord cu acest lucru.
15. Pădurile acoperă mai mult de o treime din țară.
16. În Luxemburg există locuri de parcare doar pentru femei.
Oricât de sexist ar suna, aceste locuri sunt concepute ca o măsură împotriva jafurilor, violurilor sau abuzurilor fizice împotriva femeilor. Astfel, aceste locuri de parcare subterane se află foarte aproape de ghereta paznicului şi sunt monitorizate non-stop.
Activităţi şi obiective turistice
Castelul Viande (Château de Viande)
Situat în nordul Luxemburgului, Castelul Vianden este un martor tăcut al istoriei. Unul dintre cele mai mari castele fortificate, este așezat pe un promontoriu stâncos, cu privelişte către oraşul Vianden și râul Our. Cu un trecut lung și tumultuos (având o vechime de aproape 1000 de ani), cetatea a fost recent restaurată complet și atrage acum vizitatori dornici să afle despre istoria sa.
Odată ce ai trecut de curte, de centrul de informații și de magazinul cu suveniruri, castelul îți poate spune toate secretele sale. 20 de camere sunt deschise pentru vizitare, prezentând arhitectura romanică, gotică sau renascentistă. Este un mix de epoci diferite.
Centrul Vechi
Centrul vechi al orașului este un loc fermecător pentru promenadă. De la mixul clădirilor vechi, până la restaurantele luxoase, cu siguranţă nu ai cum să te plictiseşti.
The Bock Casements
Bock Casemates, un sistem de apărare subteran format din kilometri de tuneluri, este astăzi unul dintre cele mai importante obiective turistice din Luxemburg. Aceste galerii subterane au fost construite inițial în secolul al XVII-lea, sub stăpânirea spaniolă și ulterior extinse de două ori. Datorită acestor impresionante fortificații, Luxemburgului i s-a dat chiar epitetul „Gibraltarul Nordului”. Descoperă istoria tumultuoasă a cazematelor și admiră priveliști minunate deasupra districtelor Grund, Clausen și Pfaffenthal.
The Walls of the Corniche
The Walls of the Corniche mai este numit şi „cel mai frumos balcon din Europa”. De-a lungul zidurilor, se pot face promenade pietonale care cu siguranţă îi impresionează şi pe cei care au văzut multe la viaţa lor.
Înălțându-se deasupra orașului, care se află jos, în valea râului, aleea înconjoară bulevardul Victor Thorn, până la turnul Triple Gate (Dräi Tier), Poarta Grund și Zidul Wenceslas (Wenzelsmauer). Priveliştea din partea superioară ne dezvăluie mai multe case aristocratice și clădiri istorice, inclusiv vechea mănăstire a bisericii dominicane.
Ce mâncăm?
Bucătăria luxemburgheză este puternic influențată atât de tradițiile alimentare franceze, cât și de cele germane. Delicatese locale includ clătite de cartofi (gromper keeschelche), tartă de prune (quetsche tort) și supă de fasole verde cu cartofi, slănină și ceapă (Bouneschlupp).
Mâncarea națională din Luxemburg – Judd mat Gaardebounen – este guler de porc afumat înmuiat în apă peste noapte și fiert cu legume și condimente. Acesta este adesea servit cu o garnitură de cartofi și fasole, și o sticlă de bere din Luxemburg, Diekirch.
Impresii
Vizitând Luxemburg, m-am simţim ca şi cum aş fi fost într-o țară de basm, cu peisaje frumoase, castele uimitoare şi străzi pitorești, încărcate cu istorie. Unul dintre cele mai interesante obiective vizitate a fost partea veche a orașului, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Văzut de sus, orașul este incredibil de pitoresc.