Clisura Dunării şi ale sale peisaje de vis

Cine mai are nevoie să meargă în Norvegia când peisaje similare se află chiar în propria noastră ţară? Corect, este o aventură râvnită cel puţin o dată în viaţă, însă până ajungem acolo, haide să explorăm puţin din frumuseţile Orşovei.

Cazanele Dunării

Ai ajuns în Orşova? Ce mai stai pe gânduri? Ia o bărcuţă (50 RON/persoană, o excursie ghidată) şi lasă-te purtat de valurile Dunării. Asta dacă nu îţi taie respiraţia stâncile imense, abrupte şi parcă desprinse dintr-un film science-fiction. Deşi am vizitat acest obiectiv a două oară, reacţia a fost aceeaşi: nu îmi vine să cred că peisajele de genul chiar există!

Prin intermediul unei excursii ghidate, vei avea ocazia să vezi următoarele: Tabula Traiana, Chipul lui Decebal, Peştera Ponicova şi Cazanele Dunării, Mănăstirea Mraconia.

Tabula Traiana

Această placă memorială în cinstea Imperiului Roman, datează de acum 2000 de ani şi a fost ridicată de împăratul Traian. Se poate observa la ieşirea din Cazanele Mici, având 4m lungime şi 1,75m înălţime. Pe ea se poate găsi următorul text, în limba latină: ,,„Împăratul Cezar fiul divinului Nerva, Nerva Traian, Augustus, Germanicus, Pontifex Maximus, investit de patru ori ca Tribun, Tatăl Patriei, Consul pentru a treia oară, excavând roci din munți și folosind bârne de lemn a făcut acest pod”.

Peştera Ponicova

Cea mai mare peşteră din Clisura Dunării atrage zilnic zeci de turişti dornici să îi vadă frumuseţea. Barca va intra în aceasta, însă va străbate doar o mică porţiune din ea. Peştera are trei intrări de acces, iar fiecare intrare este destinată unui alt tip de călător (prima este pentru alpinişti, a doua pentru excursiile cu barca, iar a treia este destinată celor care vor să o străbată de pe uscat).

Mănăstirea Mraconia

La prima impresie, ai putea spune cu uşurinţă că mănăstirea pluteşte pe apă. Demolată şi reconstruită de două ori, aceasta este o adevărată bijuterie a clisurii. Atunci când nivelul apei scade, încă se mai pot vedea vechiurile ziduri ale fostei mănăstiri dărâmate.

Chipul lui Decebal

Ştiai că este una dintre cele mai mari sculpturi din Europa? Eu nu! Amplasată relativ lângă mănăstire, statuia fură privirile turiştilor, având o înălţime de peste 40m şi o lăţime de 25m. Conform ghidului, ideea aparţine antreprenorului Iosif Constantin Drăgan, acesta finanţând întreg proiectul. Chipul lui Decebal datează din anul 1994, iar pentru realizarea ei s-a folosit o tonă de dinamită.

Sălbăticia Parcului Naţional Cheile Bicazului şi unicitatea Lacului Roşu

Continui seria de călătorii prin România cu două obiective noi, musai de vizitat, mai ales dacă eşti iubitor al muntelui. Lacul Roşu este o oază de linişte, care pare desprinsă de pe alte meleaguri. Având…

O experienţă inedită: mocăniţa Sovata

Dacă acum câţiva ani scriam cu mult entuziasm despre mocăniţa Oraviţa – Anina, în 2020 m-am reîntors cu o nouă recomandare, la fel de frumoasă şi pitorească: mocăniţa Sovata. Pregăteşte-te pentru o experienţă autentică, cu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *