Din magia Lacurilor Plitvice

Am pornit în această excursie cu mici emoţii, deoarece nici la o săptămână înainte de a ajunge noi, iarna revenise în forţă, cu ai săi fulgi misterioşi. Aşadar, aveam în minte un singur lucru: îmbrăcămintea groasă este absolut necesară, iar bocancii de munte nu trebuie să lipsească din bagaj. Zis şi făcut!

Însă o dată ce am pus piciorul în Zagreb, nu ne-a lovit nici un troian de zăpadă. Nu tu crivăţ, nu tu avalanşă… ce să mai spun, era chiar cerul senin şi nici urmă de omăt. Mi-am pus speranţa în ziua următoare (auzisem că la Plitvice vremea este mai dură, ţinând cont că se află într-o zonă muntoasă)…

Impresii Parcul Naţional ‘Plitvicka Jezera’

Ce mod mai frumos de a-ţi petrece ziua de naştere aflându-te în contact cu puritatea naturii şi frumuseţea liniştii? Gândind în retrospectivă şi riscând să folosesc cuvântul bocanci în mod obsesiv, pot spune că a fost prima aniversare în care am renunţat la încălţările elegante/rock (depinde de mood) şi le-am înlocuit cu echipamentul de munte despre care vorbeam mai sus. Deh, doar eram pregătită pentru ger crunt… :)) Şi dacă tot am menţionat o parte din outfit, simt nevoia să vă mai spun încă un detaliu. În această excursie am învăţat că oricât de minimalist ţi-ai plănui bagajul, pune-ţi mereu două perechi de blugi/pantaloni. Se poate să te trezeşti cu o aerisire în plus, în locurile cele mai ascunse ochiului, când îţi este lumea mai dragă.

Acestea fiind spuse, am pornit în pantalonii de pijama şi bocancii de munte să vizităm renumitul Parc Naţional Plitvice. Vremea? 18°C! Da, cu plus. Vizitarea întregului parc a durat în jur de patru-cinci ore şi a fost o adevărată hrană pentru liniştea interioară. Dacă aş fi avut talentul lui Eminescu, aş fi fost atât de inspirată de peisaj, încât aş fi rescris Luceafărul. Am optat atât pentru traseul care presupune plimbarea de-a lungul lacurilor, cât şi pentru cel care presupune căţăratul, pentru a admira priveliştea panoramică.

Impresii despre Plitvice

Plitvice este cel mai popular obiectiv din Croaţia şi totodată este cel mai mare parc naţional din ţară. Dacă eşti un iubitor de natură, îţi recomand cu cea mai mare încredere să vezi cu ochii tăi acest paradis pe pământ: cascade uluitoare, natură virgină şi lacuri de o culoare ce zici că este modificată în Photoshop sau Snapseed. Pentru a proteja vegetaţia, de-a lungul parcului sunt construite podeţe şi poduri, care să faciliteze accesul turiştilor.

Pentru a-i convinge pe cei mai sceptici, voi aduce ca şi argument final artileria grea: cifrele (buhuhu). 16 lacuri (dintre acestea 12 aflându-se în partea superioară a lacului şi 4 în partea inferioară) şi 90 de cascade.

Cele mai mari lacuri sunt Prošćansko şi Kozjak. Cascada care te va face să te opreşti puţin şi să spui un ,,what the f…” nedumerit se numeşte Veliki Slap sau Marea Cascadă. Surprinderea vine din simplu fapt că se află imediat după un colţ, ferit de ochii curioşilor şi totodată este obiectivul final din parc.

Eşti iubitor de culori sau… îţi place să faci fotografii? Du-te, nu mai sta, exact ca şi în reclama aceea! După cum spuneam, lacurile au diferite culori, de la albastru deschis, până la verde smarald. Explicaţia ştiinţifică? Let me put my smarty eyeglasses.

Lacurile îşi schimbă în mod continuu culoarea, datorită cantităţii de minerale sau de organisme, precum și de unghiul luminii solare. Cel mai important aspect care cauzează transformarea apei în albastru sau verde este carbonatul de calciu din rocile calcaroase.

Culorile nu prea sunt pentru tine, în schimb îţi plac peisajele mai sumbre, întunecate, poate chiar misterioase? Este un loc şi pentru tine în Pltivice şi se cheamă peştera Šupljara.  O poţi găsi în partea inferioară a lacurilor şi este accesibilă oricărui curajos. Aceasta este renumită pentru o legendă despre un călugăr înțelept sau pustnic (kaluđer) despre care se credea că trăiește fie în peșteră Šupljara, fie în Golubnjača. Potrivit legendei, oamenii veneau la Plitvice pentru a cere sfatul acestuia. Prin urmare, numele Kaluđerovo Jezero din apropiere se traduce în “Lacul Hermitului”.

Parcul îţi va atrage atenţia şi prin multitudinea de copaci, în principal fag, molid și brad, totodată reprezentând un amestec de vegetație alpină și mediteraneană.

A fost înființat în 1949, iar în anul 1979 a fost adăugat pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Informaţii utile – Pltivice

Transport:

Pentru Zagreb – Plitvice am circulat cu Autobusni Promet, cu plecare din Zagreb la ora 11:30. Ai grijă la traseul de întoarcere şi informează-te din timp (poţi obţine toate informatiile necesare de la casa de bilete din Zagreb Main Bus Station). Un bilet dus-întors poate varia între 100-150 RON.

Costuri intrare:

Deoarece am fost în luna martie, un bilet pentru student a costat 27 RON, iar cel pentru un adult ajunge la 32 RON. Vezi mai multe detalii despre preţuri accesând acest link.

Rute:

Parcul are două intrări principale, de unde poţi cumpăra biletele. Prima intrare este punctul de pornire pentru traseele A, B, C şi K.

A doua intrare este punctul de pornire pentru traseele E (2-3h), F (3-4h), H(4-6h), K(6-8h).

Traseul A: se află în partea inferioară a parcului şi presupune doar o simplă plimbare de 2-3 ore.

Traseul B: aflat tot în partea inferioară, include plimbarea cu vaporul pe lacul Kozjak. Acesta durează în jur de 3-4h.

Traseul C: Presupune mers pe jos, cu autobuzul în părţile superioare şi plimbarea cu vaporaşul. Dacă optezi pentru el, va dura între 4 şi 6 ore.

Traseul E: aflat în partea superioară, presupune doar o plimbare light.

Traseul F: la fel ca şi traseul B, numai că are punctul de plecare diferit.

Traseul H: la fel ca şi C, cu punct de plecare diferit.

Traseul K: străbatarea pe jos a întregului parc. (6-8h la pas lejer)

Cazare:

Opțiunea cea mai ieftină este cazarea privată sau la hostel. În zona din jurul Parcului Național Lacurile Plitvice există o mulțime de variante, trebuie doar să fii în priză şi să prinzi cele mai bune preţuri.

Sfaturi:

Nu cred că există o perioadă favorabilă pentru a vizita aceasta bijuterie a naturii. Fiecare anotimp are frumuseţea lui. Chiar dacă am vizitat la sfârşit de Martie, peisajele au fost oarecum tomnatice, cu o tentă de primăvară.

Cu toate acestea, îţi recomand să ai la îndemână o pelerină de ploaie/umbrelă şi încălţămintea adecvată, mai ales dacă doreşti să faci traseul care presupune şi plimbarea prin pădure.

Concluzie

Deşi sunt pe principiul că lumea este mult prea mare şi diversificată pentru a vizita un obiectiv de două ori într-o viaţă, Plitivce mi-a schimbat concepţia. Îmi propun să vizitez Parcul Naţional şi vara, pentru a-i surprinde frumuseţea şi dintr-o altă ipostază. Aşadar, dacă simţi nevoia de un moment de linişte şi reculegere, este locul ideal pentru a-ţi face refresh la suflet, raţiune şi spirit.

Prima dată în Londra – Ce curiozități am aflat?

Londra se numără printre cele mai fascinante și diverse orașe din lume. Este o capitală plină de istorie, cultură și atracții turistice. Dacă ai doar o zi pentru a vizita Londra, există multe lucruri pe…

Sheffield (Anglia), un ţinut din basme: obiective turistice

Situat în inima Angliei, Sheffield este un oraș plin de istorie și frumusețe naturală. Orașul pitoresc este un loc ideal pentru cei care nu suportă locurile foarte turistice și aglomerate. Este un oraș aerisit, în…