Drumeţie în Seceda, cel mai fotografiat munte din Dolomiţi

Traseele din Seceda sunt experiența pe care orice iubitor de munte ar trebui să o trăiască cel puțin o dată în viață. Dintre toate peisajele din Tirolul de Sud, probabil că nu există ceva mai extraordinar decât panorama spre Turnurile Fermeda din lanțul muntos Odle. Vârfurile zimțate, peisajele alpine și norii pufoși vor crea un cocktail de care vei deveni dependent.

În perioada în care au apărut pentru prima dată dinozaurii, Munţii Dolomiți erau de doar recife de corali aflate sub albastrul profund al oceanului. De-a lungul timpului, acțiunile erozive ale pământului au modelat munții în formele zimțate pe care le putem vedea astăzi.

Așadar, când păşeşti pe tărâmul Dolomiților, nu uita să iei în considerare lunga istorie pe care o poartă precum o cunună.

LOCALIZARE

Seceda este un vârf montan situat în Parcul Natural Puez-Odle din Tirolul de Sud, Italia, care o altitudine de 2518 m.  Acesta este o destinație foarte populară din Dolomiți, deoarece oferă o panoramă deosebită asupra Vârfurilor Odle/Geisler.

Denumirea Odle provine din limba ladină din Val Gardena și se traduce prin cuvantul „ace”. Seceda, pe de altă parte, provine din cuvântul latin „siccus”, care înseamnă uscat.

CUM AJUNGEM AICI?

Pentru a ajunge aici, poți urca cu telecabina Ortisei-Furnes, urmată de Furnes-Seceda. Telecabina Furnes se află în Ortisei, Val Gardena. Odată ce te-ai răsfățat cu panorama de basm, poți merge la Cabana Troier – un loc idilic, rustic, în care te poți relaxa, în timp ce savurezi un prânz delicious,  cu priveliște spre vârfurile Fermeda.

PERIOADA IDEALĂ

Cea mai bună perioada pentru a vizita Seceda este de la mijlocul lunii iunie până la mijlocul lunii octombrie. Pentru a vedea tarifele actualizate accesează site-ul Seceda Cableways.

Telecabina Ortisei – Furnes și telecabina Furnes – Seceda funcționează doar în perioada 29 mai – 10 octombrie,  de la ora 8:30, până la 17:30.

DIFICULTATE TRASEU

Aceasta este o excursie ușoară, de o singură zi. Dificultatea depinde foarte mult de cât de confortabil eşti cu altitudinile mai mari, de condițiile meteorologice și de experiența ta cu privire la drumeții. Din punct de vedere tehnic, drumeția este ușoară. Cu toate acestea, implică 575 de metri ascensiune. Coborârea este ușoară, însă ascensiunea ar putea fi o surpriză. După ploaie sau zăpadă, terenul poate deveni foarte alunecos.

BINE DE ŞTIUT  

Nu se plătește nici o taxala intrarea în parcul național. Cu toate acestea, este recomandat să respecți următoarele reguli:

  • Rămâi pe traseele marcate.
  • Campingul este strict interzis. Dacă doreşti să experimentezi Seceda la răsăritul soarelui, cel mai bine este să rămâi peste noapte la Rifugio Firenze / Regensburger Hütte sau Rifugio Fermeda.
  • Evită să faci zgomote puternice.
  • Nu arunca gunoiul.
  • Nu rupe nimic (ciuperci, plante, etc).
  • Nu aprinde focul. Fără focuri de tabără, fără grătare. Fără țigări.

Prima dată în Londra – Ce curiozități am aflat?

Londra se numără printre cele mai fascinante și diverse orașe din lume. Este o capitală plină de istorie, cultură și atracții turistice. Dacă ai doar o zi pentru a vizita Londra, există multe lucruri pe…

Sheffield (Anglia), un ţinut din basme: obiective turistice

Situat în inima Angliei, Sheffield este un oraș plin de istorie și frumusețe naturală. Orașul pitoresc este un loc ideal pentru cei care nu suportă locurile foarte turistice și aglomerate. Este un oraș aerisit, în…

Leave a Reply

Your email address will not be published.