Top 18 experiente pe care sa nu le ratezi in Amsterdam

Amsterdam este unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa și totodată unul dintre cele mai frumoase. Centrul său istoric, unde se poate găsi inelul de canale inclus în patrimoniul UNESCO, este o încântare pentru ochi. Se pot întâlni adesea căsuţe de poveste și canale navigabile. Pe lângă acestea, muzeele de aici sunt printre cele mai bune din lume, iar orașul este plin de atracții turistice ciudate, atrăgând diferite tipuri de vizitatori.

Ce poţi vedea în Amsterdam

Canalele din Amsterdam

Centrul orașului Amsterdam este caracterizat de Canal Ring, o serie de canale din secolul al XVII-lea, care împart orașul în mici insule interconectate prin poduri.

Inelul de canale se află pe lista siturilor Patrimoniului Mondial UNESCO, datorită particularității și amplorii sale, cu privire la planificarea orașului. Este cel mai mare proiect de planificare urbană artificială din acea vreme și a făcut din Amsterdam un model al orașului ideal în secolele XVII și XVIII.

Curiozitate: canalele din Amsterdam erau principalele artere de transport din jurul orașului și în continuare sunt căi navigabile. Casele de pe marginea canalului au fost construite pentru a fi înalte și înguste, astfel încât mai multe familii să aibă acces la apă.

Museumplein

Museumplein este o piață mare din centrul orașului Amsterdam, cu unele dintre cele mai importante și interesante muzee, cum ar fi Muzeul Rijks. Piața este frumoasă și merită văzută, chiar dacă nu intenţionezi să vizitezi muzeele.

Piaţa găzduiește semnul IAmsterdam. Deși nu este deosebit de interesant, este atât de recunoscut și celebru pe Instagram, încât poate că merită o oprire.

Rijksmuseum

Rijksmuseum este un mare muzeu din centrul orașului Amsterdam și unul dintre cele mai cunoscute muzee ale lumii. Are o mulțime de capodopere, însă este faimos pentru aripa 1600-1700, unde poţi admira opere de artă ale pictorilor din epoca de aur a artei olandeze.

Cea mai faimoasă piesă din muzeu și cea care atrage cele mai multe mulțimi este Night Watch, de Rembrandt.

Muzeul Van Gogh

Acesta este unul dintre cele mai vizitate muzee din Amsterdam și este dedicat pictorului olandez Van Gogh. Muzeul este bine organizat și merită vizitat.

Begijnhof

Amsterdam este un oraș vechi, iar cea mai veche parte, precum și una dintre cele mai fermecătoare, este Begijnhof. Ascuns în aglomeratul centru comercial din Amsterdam, Begijnhof conţine o curte frumoasă, istorică, având vedere spre case vechi, cu fațade tradiționale olandeze.

Inițial, a fost reședința călugăriţelor, care au trăit și s-au rugat în această mică comunitate. Acum este un loc plăcut, frumos și istoric, unde poţi merge pentru a scăpa de mulțime.

Aceasta este o atracție obligatorie din Amsterdam pentru iubitorii de istorie și arhitectură, dar și pentru oricine doreşte să se refugieze într-o curte frumoasă şi istorică.

Oude Kerk

Oude Kerk este cea mai veche clădire religioasă din Amsterdam, care se înalță peste zona cunoscută acum sub numele de cartierul roșu. Biserica s-a născut ca un lăcaș de cult catolic, iar apoi s-a dezvoltat ca un centru important pentru protestanții olandezi. Aceasta merită vizitată și este deosebită datorită locației sale între ferestrele din cartierul roșu și coffe shop-urile din jur!

Căsuţele de poveste

Amsterdamul este plin de case deosebite, cu o fațadă delicată, care le-a conferit un aspect de basm. Cu toate acestea, există un loc în care acest stil special de arhitectură olandeză iese în evidenţă.

Vorbesc despre un grup de câteva case cu, aspectul tipic înalt și îngust. Sunt atât de simpatice, încât sunt printre cele mai fotografiate din Amsterdam. Acestea sunt situate chiar lângă gara centrală și sunt la fel de frumoase pe cât sugerează fotografiile.

Magere Brug

Amsterdam este un oraș pe apă și prin urmare, și un oraș al podurilor. Unul care merită văzut este Magere Brug sau „podul slab”. Permițând trecerea în siguranță peste râul Amstel, acesta este un pod construit în stil olandez tipic vechi, iar numele său se trage de la lățimea deosebit de îngustă.

Una dintre poveștile despre acest pod spune că a fost construit de două surori, care locuiau pe cele două maluri ale râului. Deşi erau suficient de bogate pentru a cere crearea unui pod, nu erau suficient de înstărite financiar pentru un pod de dimensiuni mari, de unde și lățimea îngustă a acestuia!

Deși fermecătoare, povestea pare totuși adevărată, iar numele este cel mai probabil legat de cuvântul „Magere”, care în olandeză înseamnă „slab”. Podul a fost înlocuit în 1871 cu unul mai mare și nu mai este deosebit de îngust, însă a păstrat în continuare forma tradițională și este o atracție de neuitat în Amsterdam.

Cele şapte poduri

Alte priveliști speciale, care merită căutate, sunt așa-numitele 7 poduri. Aceasta este o intersecție particulară între canale din interiorul inelului canalului cu cele 7 poduri, care permit trecerea în siguranță.

Cele nouă străzi

Acestea reprezintă o zonă cu nouă străzi, care are o arhitectură frumoasă și cuprinde o mulțime de cafenele, restaurante și magazine. Foarte popular printre localnici și turiști, poate fi aglomerat, însă este una dintre cele mai frumoase zone din oraș și un loc minunat pentru a degusta mâncarea uimitoare din Amsterdam (clătite, hering și orice altceva îţi poftesc papilele gustative).

Districtul luminilor roşii

Cartierul districtelor cu lumini roşii este o zonă deosebită a orașului și una care nu este pe gustul tuturor.

Cu toate acestea, există mult mai multe lucruri de văzut aici decât ceea ce este evident: pe lângă lucrătorii în industria sexului, aceasta este o zonă interesantă pentru arhitectură și una surprinzător de plăcută de descoperit printr-o simplă plimbare.

Piaţa Dam

Piața Dam este piața principală din centrul orașului Amsterdam și este renumită pentru găzduirea Palatului Regal Olandez și a Monumentelor Naționale, cel mai important memorial al Olandei pentru al doilea război mondial.

Adesea foarte ocupată cu turiști, este unul dintre acele locuri pe care consider că ar trebui să fie văzute de vizitatori pentru prima dată datorită importanței simbolice a locului.

Parcul Vondel

Amsterdam este un oraș foarte verde și nu doar datorită străzilor sale înverzite. Oraşul este bogat în parcuri minunate, cel mai faimos dintre ele poartă numele de Parcul Vondel, care este deosebit, mai ales primăvara și vara, când te poţi bucura de florile sale, zonele de joacă și cafenelele în aer liber.

Muzeele din Amsterdam

Pe lângă muzeele de renume mondial, Amsterdam are mai multe muzee neobișnuite care merită vizitate. Unele dintre cele mai interesante și speciale sunt muzeul Houseboat (o barcă tradițională deschisă acum vizitatorilor), Katten Kabinet (dedicat tuturor iubitorilor de pisici), muzeul poșetei, cât și expozițiile temporare și permanente.

Westergas

Adăpostind pe vremuri centralele municipale de gaze ale orașului, Westergas este acum un hub cultural dinamic, cu numeroase baruri, restaurante, afaceri și o microbărie, precum și un cinematograf. Acesta este unul dintre cele mai bune locuri de vizitat din Amsterdam pentru a intra în partea hipsterilor din oraș!

Muzeul ,,Marijuana and Hemp”

Exponatele informative din acest muzeu acoperă subiecte precum botanică şi relația dintre canabis și religie. Punctele de atracție includ o colecție impresionantă de pipe de fumat, un vaporizator interactiv și un chioșc în care poţi crea o carte poștală electronică cu faţa ta, într-un câmp de marijuana. Intrarea include vizitarea galeriei de cânepă, secţiunii artistice, cât şi celei istorice, care se află într-o clădire separată.

Sexmuseum Venustempel

Muzeul Sexului din Amsterdam găzduieşte o colecție de artă și artefacte dedicate sexualităţii umane și uneori, tabuului. Primul muzeu din lume dedicat în întregime sexului, „Venustempel” este o clădire cu mai multe etaje, care găzduiește camere umplute cu lucruri care te-ar putea face să roșești. Acestea includ fotografii ale prostituatelor din anii 1800, manechine în mărime naturală care efectuează acte sexuale și mobilier cu tematică genitală!

Deși poate părea doar un muzeu plin de nuditate, colecția se străduiește să creeze un sentiment remarcabil de înțelegere și acceptare față de toate formele de dragoste senzuală și de sine. Opera de artă de pe pereți prezintă creativitatea, care evidențiază artiști locali și internaționali, iar jucăriile și figurinele antice permit un aspect unic în istoria sexualității umane.

În loc de concluzie

Am vizitat Amsterdam toamna trecută și cu siguranţă pot spune că am rămas îndrăgostită de frumuseţile oraşului, așa cum de altfel păţesc majoritatea turiştilor. Deşi există și alte obiective turistice obligatorii, am încercat să păstrez lista cât mai simplă, acoperind doar obiectivele turistice de bază.

Prima dată în Londra – Ce curiozități am aflat?

Londra se numără printre cele mai fascinante și diverse orașe din lume. Este o capitală plină de istorie, cultură și atracții turistice. Dacă ai doar o zi pentru a vizita Londra, există multe lucruri pe…

Sheffield (Anglia), un ţinut din basme: obiective turistice

Situat în inima Angliei, Sheffield este un oraș plin de istorie și frumusețe naturală. Orașul pitoresc este un loc ideal pentru cei care nu suportă locurile foarte turistice și aglomerate. Este un oraș aerisit, în…