Idei drumetii montane in Apuseni
Continui seria de obiective turistice, care pot fi vizitate în Munţii Apuseni, cu patru idei de drumeţii montane. Dacă în articolul anterior am prezentat locuri accesibile, de data aceasta voi aborda trasee montane, de un nivel uşor, spre mediu.
Drumeţie Arieşeni – Groapa Ruginoasă
Groapa Ruginoasă se află în Parcul Natural Apuseni, la doar 22 minute distanţă de Arieşeni. Amplasată în partea de nord a Muntelui Ţapu, râpa impresionează prin altitudinea sa de 1373 m.
Pentru a începe traseul spre obiectivul turistic, va trebui să fiţi atenţi la panoul informativ, care se află la 15 minute după ieşirea din satul Lunca, într-o curbă strânsă. Maşinile pot fi lăsate fie la ieşirea din Vârtop, fie înainte de curbă.
Marcaj traseu: bandă galbenă;
Durată traseu dus/întors: o oră;
Dificultate traseu: uşor;
Echipament: bocanci de munte;
Sursă de apă: la începutul traseului;
Drumeţia începe cu o uşoară ascensiune prin pădure. Până la finalul traseului, ascensiunea va fi constantă, aşadar atenţie la greutatea rucsacului şi la încălţăminte! Pe alocuri, va fi necesară căţărarea, însă fii fără grijă, nu vor fi necesare aptitudini de via ferrata pentru a te prinde de câţiva copaci.
După 25 de minute de ascensiune, se va putea vedea o poieniţă întinsă şi verde. Traseul continuă tot înainte, iar la final, se va putea observa imensa Groapă Ruginoasă. De aici se pot vedea Cetăţile Ponorului, Poiana Florilor, Platoul Padiş şi Pietrele Galbenei.
Ce fenomen stă în spatele Groapei Ruginoase? Acest obiectiv turistic este dovada eroziunii solului roşiatic, create de apă. Marginile groapei par fragile, căci te aştepţi ca în orice clipă pământul din jur să se surpe.
Drumeţie Vârtop – Vârful Piatra Grăitoare
Pentru început, probabil că te întrebi ,,de ce Piatra Grăitoare?”. Explicaţia este simplă! Legenda ne spune că în zona vârfului montan, care are o altitudine de 1658 m, există efectul de ecou, acesta răspunzând papagaliceşte întrebărilor ce nu îţi dau pace. Dar ştiţi cum se zice, una e povestea, alta e realitatea. Însă realitatea nu este deloc banală, căci atenţia călătorului va fi captată de panorama superbă şi de fauna abundentă din zonă. Dar până acolo… călătorul din poveste va trebui să facă puţin efort.
Traseu: Vârtop – Vf. Piatra Grăitoare;
Marcaj: bandă roşie;
Durată: o oră jumătate;
Dificultate: uşor, spre mediu;
Surse de apă: NU
Traseul porneşte din Vârtop, pe lângă telescaun. Drumeţia începe domol, printr-o cărare forestieră, marcată cu bandă roşie. Prima jumătate de oră va părea ca o plimbare prin parc, însă odată ajunşi la zona de urcuş, plină de bolovani, în care soarele pare că arde mai puternic ca niciodată, există tentaţia de a spune pas.
Vestea bună este că porţiunea nu durează mult, iar pauzele lungi şi dese… ştiţi voi, pot fi cheia marilor succese. Văzând zona cu jnepeni, vei ştii că mai ai 10 minute de parcurs până la obiectivul final.
Că tot vorbeam mai sus de Groapa Ruginoasă, ei bine, de pe Vârful Piatra Grăitoare poate fi zărită râpa roşiatică. Pe lângă aceasta, mai pot fi văzute: Vârful Vlădeasa, Platoul Padiş şi Valea Arieşului.
Partea extraordinară a drumeţiei este că de aici poţi continua traseul până la cel mai înalt vârf din Apuseni: Vârful Curcubăta Mare (Vârful Bihor). Însă pentru a face acest lucru… trebuie să mai rezişti încă 3 ore jumătate.
Drumeţie Vârful Piatra Grăitoare – Vârful Curcubăta Mare
Curcubăta Mare zici… păi de unde mai vine şi denumirea asta? Ştiţi cum suntem noi, românii, cu o imaginaţie bogată! Aşadar, Curcubăta Mare (curcubetă sf [At: LB / V: (reg) – bostan, pepene) vine de la forma rotundă a vârfului.
Traseu: Vârtop – Vârful Piatra Grăitoare – Vârful Curcubăta Mare (Vârful Bihor);
Durată dus/întors: 7 ore ;
Marcaj: bandă roşie;
Surse de apă: doar la finalul traseului;
De la Vârful Piatra Grăitoare, o vom lua pe poteca din stânga, iar traseul ne va duce tot înainte, mult şi bine. Porţiunile de ascensiune alternează cu cele line, care nu necesită mult efort.
Cea mai grea parte a traseului este chiar la sfârşit, când eşti faţă în faţă cu bostanul. Văzând ascensiunea pe care va trebui să o parcurgi, vei simţi un fior în stomac. Însă partea bună este că… imaginea potecii te poate înşela.
Pe cât pare de dificil de parcurs, pe atât este de uşor, mai ales dacă iei pauzele necesare. În nici mai puţin de 20 de minute, vei fi sus, în timp ce vei admira panorama extraordinară. De sus se pot vedea: Muntele Mare, Munţii Metaliferi, Munţii Trascău, Vlădeasa şi Gilău.
Dacă condiţia fizică nu îţi permite să parcurgi traseul, se poate ajunge aici şi cu maşina, trecând prin drumul forestier care porneşte din satul Galbena.
Cascada Vârciorog
Cascada Vârciorog se află la 20 de minute distanţă (cu maşina) faţă de Arieşeni. Situată lângă satul Vânvuceşti, Vârciorog este o cascadă destul de populară în rândul turiştilor şi impresionează prin fluxul de apă abundent şi înălţimea sa de 15 m.
Traseu: sat Izlaz – Cascada Vârciorog;
Durată: 2 ore;
Dificultate: uşor;
Marcaj: bulină galbenă;
Traseul porneşte din satul Izlaz, prin Valea Vârciorog, după care continuă prin pădure, pe o cărare lină, care poate fi făcută chiar şi de ce mai în vârstă. Atenţie, în cazul zilelor ploaioase, traseul poate deveni noroios. Drumul poate fi parcurs şi cu căruţa (30 de lei/persoană).
Voi cunoaşteţi şi alte trasee montane din zonă? Nu le ţine secret, împărtăşeşte-le cu noi în secţiunea de comentarii!