Obiectivele turistice mai putin cunoscute din Apuseni
Acum o lună am avut plăcerea să particip la una dintre excursiile organizate de Clubul Bănăţean de Turism. Am descoperit împreună frumuseţea Munţilor Apuseni, printr-un program care include următoarele obiective turistice: Muzeul Aurului, Dealul cu Melci, Cascada Pișoaia, Țebea, Peștera Poarta lui Ionele, Cheile Ordâncușei şi multe altele.
Muzeul Aurului de la Brad
Călătoria noastră a început cu mult entuziasm, iar următoarele informaţii utile ne-au fost oferite de către ghid:
,,Exista un compartiment în miliţia vremurilor care avea ca şi ocupaţie urmărirea persoanelor ce ar putea deţine aur. Acesta era confiscat. În schimb, era tolerată doar procurarea de aur la negru pentru verighete. Muzeul se găseşte în centrul oraşului Brad.”
Conform webisite-ului oficial al muzeului aflăm că:
,,Muzeul reprezintă un unicat în peisajul colecţiilor naţionale şi reuneşte în spaţiul său, piese unice, cu aur natural, de o valoare care nu poate fi estimată. Piesele au fost descoperite de cei care au trudit de-a lungul anilor în adâncurile exploatărilor miniere din Munţii Apuseni.
Muzeul oferă o colecţie bogată în minerale, roci şi chiar unelte vechi de minerit. Colecţia deţine peste 1305 exponate cu aur şi 1000 fără aur. În plus, deţine umeroase obiecte arheologice de minerit, care dovedesc existenţa în zona Bradului a unei activităţi miniere de peste 2000 de ani.
Prima consemnare într-un registru de vizitatori este din data de 4 iulie 1912, dată ce atestă existenţa muzeului aurului din Brad, care avea deja câteva sute de exponate. Este remarcabilă însemnarea lui Geo Bogza, în registru de vizitatori, datând din 30 Iulie 1963: ,, Este mult aur în Munţii Apuseni, dar mai mult în inima oamenilor. În inima celor care sunt urmaşii neînfricatului Horia.”
Complexul de Monumente de la Ţebea
Complexul de Monumente de la Ţebea, denumit şi Panteonul Moţilor, arată în felul acesta încă din anul 1924. Ţebea adăposteşte în cimitirul său osemintele celor mai importanţi eroi ai Revoluţiei Române din Transilvania (1848-1859), în frunte cu Avram Iancu, Simion Groza şi Ioan Buteanu.
În 1924 s-a sărbătorit centenarul naşterii a lui Avram Iancu. Acesta a fost unul dintre conducătorii revoluţiei de la 1848, în Transilvania. S-a născut la Vidra de Sus, în judeţul Alba, a murit la Baia de Criş, în judeţul Hunedoara şi este înmormântat la Ţebea.
Dealul cu Melci din Munţii Apuseni
Suprafaţa se întinde pe 2,4 hectare, deci se poate urca pe deal pentru a vedea mai multe urme de cochilii. În urmă cu 60 milioane de ani, întreaga suprafaţă era acoperită de Marea Tetis, mare în care pluteau melcii. În urma depărtării plăcilor tectonice, marea s-a retras şi melcii s-au sedimentat în rocile din Comuna Vidra, Depresiunea Văii Vidra.
Cascada Pişoaia
Cascada Pişoaia este o rezervaţie naturală peisagistică. Puteţi vedea în imagine relieful calcaros, care este într-o continuă modificare. Totodată, face legătura cu Platoul Poieni. Pe lângă cascadă, se găsesc trei bolovani gigantici, sculptaţi de vreme, ce sporesc frumuseţea locului şi dau peisajului un aspect pitoresc deosebit. Cascada Pişoaia mai este cunoscută şi sub numele de Cascada de la Vidra.
Cheile Ordâncuşei
În vecinătatea rezervaţiei naturale se găsesc mai multe obiective de interes turistic, precum: Biserica de lemn din Gârda de Sus, Cheile Arieşului, Peştera Scărişoara, Pojarul Poliţei, Peştera Poarta lui Ionele, Munţii Bihorului şi Munţii Apuseni.
Peştera Poarta lui Ionele
Peştera se află în comuna Gârda se Sus, judeţul Alba, în Munţii Bihorului. În 1999, Poarta lui Ionele a fost declarată monument al naturii.
Gânduri finale
Doresc să mulţumesc pe această cale Clubului Bănăţean de Turism pentru o excursie neaşteptat de plăcută, în locuri deosebit de frumoase (şi multe dintre ele, mai puţin cunoscute). Pentru a vedea mai multe detalii despre programul excursiei, accesează acest link.