Un loc desprins din povesti: Golful Dubova


De fiecare dată când cineva îmi cere o idee de traseu turistic uşor, însă cu peisaje superbe, recomand Ciucarul Mare. Durata traseului este de două ore, iar iubitorii de natură cu siguranţă vor rămâne cu o frumoasă imagine în minte.

Deşi această zonă nu a beneficiat de foarte multă promovare, merită vizitată cel puţin o dată în viaţă. Vorbesc chiar şi de către cei care nu sunt buni prieteni cu efortul fizic.

  • Traseu: DN 57 – panoramă Cazanele Mari – panoramă Golf Dubova
  • Marcaj: triunghi galben
  • Munţii: Almăjului
  • Surse de apă: –
  • Durata: 2 ore
  • Distanța: 5 km
  • Dificultate traseu: uşor
  • Vezi aici traseul filmat.

Cărarea spre traseu porneşte vis-a-vis de stadionul de la ieşirea din satul Dubova. Urcarea prin pădure începe destul de brusc, iar un dezavantaj este faptul că pe câteva porţiuni din traseu soarele bate destul de tare. În mai puţin de jumătate de oră vei ajunge pe platou. Prin urmare, drumeţia va fi ca o plimbare prin parc.

Spre deosebire de Ciucaru Mic, traseul este mult mai uşor, ceea ce face ca vara să fie destul de aglomerat. O dată ajuns la primul punct de belvedere, vei putea observa Cazanele Mari, Dunărea şi malul sârbesc.

Cei mai mulţi dintre turişti consideră că aici se sfârşeşte traseul, însă realitatea este alta. Pentru a ajunge la Golful Dubova, traseul continuă pe marginea Cazanelor Mari. Până acolo, se vor zări pe puţin trei puncte de belvedere. Nu vă grăbiţi şi admiraţi-le în linişte şi pace!

Se va putea vedea Golful Dubova după aproape două ore, acesta vrăjind pe oricine cu a sa grandoare (pentru o secundă credeam că mă aflu pe fiordurile Norvegiei).

După zecile de poze, multele momente de contemplare şi exclamaţiile fără sfârşit, ne vom îndrepta spre poteca din stânga, marcată cu galben, pentru a ne întoarce la satul Dubova. În aproximativ 20 minute, traseul se intersectează cu cel de urcare.

Info panou

Ciucarul Mare mai este numit şi locul unde Dunărea a bătut şi Porţile de Fier s-au deschis. În pădure putem găsi specii termofile precum cerul, gârniţa, stejar pufos şi cărpiniţa.

Fauna este reprezentată de unele mamifere ca: guşter, şopârlă, şarpe de sticlă şi şarpele rău. Şarpele lui Esculap a fost venerat în fel şi chip în toată antichitatea. Încolăcit în jurul unui toiag, şarpele a reprezentat emblema medicinei începând cu anul 800 î.H. Actuala emblemă, deşi mai nouă, are legătură, tot cu şarpele lui Esculap.

Impresie generală

În concluzie, pot spune că traseul de la Ciucaru Mare este mai impresonant decât cel de la Ciucaru Mic, mai ales porţiunea cu Golful Dubova. Călătorul se poate bucura de o panoramă mai amplă şi se poate sta pe platou într-un mod mult mai relaxat (şi sigur) decât cel de la Ciucarul Mic. Cât despre dificultatea traseelor, unii turişti aleg să le parcurgă pe amândouă în două zile diferite, însă pot fi făcute chiar şi în aceeaşi zi.  

Camping în zonă

Un loc amenjat pentru camping se poate găsi lângă Băile Herculane, în punctul de pornire spre Cascada Vânturătoarea (lângă pod). Campingul este dotat cu toaletă şi izvor cu apă rece. Este recomandat pentru familii sau pentru persoanele care îşi doresc să se bucure de natură în linişte.

Drumeţie de weekend: Cheile Vălişoarei şi Castelul Templul Cavalerilor

Castelul Templul Cavalerilor este un loc mai puţin cunoscut de o bună parte dintre pasionaţii de călătorii, însă de ceva vreme a început să se bucure de mai multă popularitate pe conturile de turism de…

Privind Băile Herculane de la înălţime: Traseu Crucea Albă

Dacă ajungi în Băile Herculane, trebuie să încerci cel puţin un traseu montan (din zecile disponibile). Astfel, vei resimţi cu adevărat frumuseţea locurilor încărcat cu peisaje de poveste. Unul dintre traseele excelente pentru începători este…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *