Informaţii utile – city break în Praga

Utile

Moneda naţională

Atunci când vine vorba de plăţi, ai la dispoziţie trei variante des practicate:

  • cumpărarea de CZK (coroană cehă)  de la casele de schimb valutar – atenţie, cel mai de adesea, vei observa că majoritatea caselor nu dispun de această unitate monetară, aşadar îţi rămâne să optezi pentru variantele de mai jos;
  • Schimbarea valutei în EURO (majoritatea magazinelor şi restaurantelor din Praga acceptă şi euro, însă nu fii surpins dacă vei primi restul în CZK – e o practică des utilizată şi o modalitate excelentă de schimb). Însă dacă vrei să fii sigur, poţi schimba euro la casele de schimb valutar din Praga. Trebuie să fii atent cursurilor valutare şi comisioanelor ascunse (încă se mai practică şi în oraşe mari)!
  • Plata cu cardul sau din punctul meu de vedere, cea mai accesibilă variantă. Mi s-a părut interesant faptul că la majoritatea restaurantelor poţi achita bacşişul chiar şi folosind această modalitate de plată. Aici există două variante: fie acesta este inclus în nota de plată (citeşte cu atenţie bonul, unii chelneri pot pune bacşişuri mult prea grase – care ajung până la 40% ), fie vei fi întrebat de către chelneri procentul pe care vrei să îl oferi (recomandat 10%).

moneda nationala cehia

Transportul în comun

Dacă îţi doreşti să vezi cât mai multe, într-un timp cât mai scurt, poţi opta pentru metrou, autobuz, tramvai sau chiar funicular. Un bilet de bază pentru o cursă care nu depăşeşte jumătate de oră, costă în jur de 18 CZK. Biletele se pot procura din staţiile de metroul, chioşcurile de ziare sau chiar de la automate. În cazul în care doreşti să foloseşti mai multe vehicule, îţi recomand să cumperi un bilet universal (valabil 24H, pe toate mijloacele de transport), în valoare de 100 CZK.

transportul in comun praga

 Cazare

În cazul în care dispui de diverse mijloace de transport, recomand hotelul în care am fost cazaţi: Don Giovanni. Acesta se situează în zona Strasnice şi oferă multe facilităţi, în raport cu preţul. În mod general, o cazare/noapte poate varia între 60 şi 100 de euro (un factor determinant al preţului fiind zona în care îţi vei alege cazarea).

Cazare in Praga

Restaurante şi mâncăruri/băuturi tradiţionale

Un simplu prânz te poate ajunge între 10 şi 40 de euro, în funcţie de gusturi. Ca şi feluri principale îţi recomand să încerci Vepřo Knedlo Zelo (găluşte din pâine cu carne de porc), Svíčková Na Smetaně (muşchi de vită, legume, sos şi găluşte din pâine) sau dacă eşti reticent în privinţa schimbării, ai putea încerca şniţel de pui cu piure (impropriu zis şniţel, vei primi în jur de trei şniţele, iar pireul – poate a fost doar o variantă alternativă a restaurantului unde am mâncat – este cu totul diferit faţă de bucătăria românească).

mancare traditionala Praga

Cât despre băutură, poţi opta între bere pragheză sau Becherovka (lichior din plante, care se consumă cu apă tonică). Fun fact, chiar şi pe drumul înspre Praga  mă gândeam la felul în care voi savura un Staropramen, direct de la sursă. Însă ghici ce, în majoritatea pub-urilor unde am mers, se comercializa doar Pilsner Urquell. În momentul în care întrebam chelnerii de Staropramen, faţa li se schimba radical şi îmi dădeau drept răspuns: ,,ne pare rău, dar nu avem. Plus că Pilsner e de o sută de ori mai bună.” Aşadar, mi-a rămas doar să îi cred pe cuvânt… Relativ. Căci ca şi suvenir, nu am rezistat la primul supermarket să nu îmi iau marca la care îmi rămăsese gândul.

În cazul în care nu ai făcut-o deja, te invit să citeşti mai multe despre obiectivele turistice din Praga.

Drumeţie de weekend: Cheile Vălişoarei şi Castelul Templul Cavalerilor

Castelul Templul Cavalerilor este un loc mai puţin cunoscut de o bună parte dintre pasionaţii de călătorii, însă de ceva vreme a început să se bucure de mai multă popularitate pe conturile de turism de…

Privind Băile Herculane de la înălţime: Traseu Crucea Albă

Dacă ajungi în Băile Herculane, trebuie să încerci cel puţin un traseu montan (din zecile disponibile). Astfel, vei resimţi cu adevărat frumuseţea locurilor încărcat cu peisaje de poveste. Unul dintre traseele excelente pentru începători este…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *