Obiective turistice de neratat – Praga, Cehia

Te-ai decis să vizitezi Praga sau pur şi simplu ţi-ar surâde o călătorie într-una dintre ţările reprezentative pentru bere? Află că nu asta e tot ce îţi poate oferi! Pe lângă istoria care respiră prin fiecare clădire, această metropolă încântă ochii sutelor de turişti cu diverse stiluri arhitecturale (combină detalii abstracte ale artei moderne, cu stiluri gotice sau chiar cel baroc). Aşadar, fără a mai sta pe gânduri, permite-mi să îţi prezint câteva motive pentru care Praga ar trebui să fie pe lista ta de city-breakuri!

Obiective turistice

  1. Cel mai vechi ceas astronomic funcţional din lume

Nu ştiam de existenţa acestui loc, până într-o zi când am găsit pe Facebook o poză cu o clădire mistică, fermecată şi care mă îndemna să o vizitez (bine, bine, ştiu, toate locurile mă îndeamnă să fac asta :D). În mod evident, este vorba despre ceasul astronomic din piaţa centrală. Acesta a fost creat în anul 1410 (am fost surprinsă să aflu că este mai bătrân decât Ioana D’Arc), de către Mikuláš of Kadaň şi Jan Šindel. Conform Wikipedia, ceasul afișează totodată şi poziția Soarelui, respectiv a Lunii, în timp ce cadranul inferior arată numele sfântului sărbătorit în ziua respectivă și semnele astrologice.

Ceas Astroomic Praga

La anunţarea fiecărei ore (în intervalul 09:00-21:00), turiştii au parte de un spectacol unic, în care moartea luptă cu vanitatea, zgârcenia şi invidia. Îţi recomand să vizitezi interiorul ceasului, nu neaparat pentru istoria din spate, precum pentru priveliştea de ansamblu de care vei avea parte atunci când vei ajunge în vârful clădirii. Un astfel de tur, care include şi intrarea în muzeu, costă 222 CZK/persoană.

Priveliste Ceasul Astronomic

Nu te lăsa păcălit de cozile infernale de la casa de bilete. Mic pont, pentru cei care plătesc biletul online, cozile pot fi de 2-3 persoane, faţă de cele de la biletele fizice, unde o coadă poate ajunge la 200-300 persoane. Vei găsi codul QR care te trimite la link-ul de unde poţi cumpăra biletele chiar pe peretele de lângă scări.

2. Cea mai înaltă şi impunătoare clădire gotică din Piaţa oraşului vechi: Biserica Sfintei Fecioare din Týn

Încă de când am ajuns în piaţa principală, am ştiu un singur lucru: vreau să filmez luminile târgului de Crăciun din punctul cel mai înalt din zonă. Aşadar, am avut de ales între această biserică sau ceasul astronomic. Din cauza faptului că biserica era închisă, am optat pentru ceasul astronomic (şi nu am regretat nici o clipă). Trecând peste acest aspect, biserica se remarcă prin influenţele gotice şi detaliile atent conturate. Atenţie, biserica nu are faţada spre piaţă, deci intrarea se va face prin spatele primei clădiri sau chiar prin ieşirile acesteia.

3. Podul Carol sau podul bântuit al celor 30 de statui

Din subtitlu, sună ca fiind un obiectiv sumbru, însă este pe departe de a fi unul. Pot spune că este chiar un loc romantic (dacă faci excepţie de sutele de turişti care împânzesc locul). A fost construit în anul 1357, sub îndrumarea regelui Carol al IV-lea  şi face legătura între zona Mala Strana şi Oraşul Vechi. Poţi observa de-a lungul podului râul Vltava. Ceea ce îl face deosebit, sunt sculpturile baroce de pe balustrade.  În luminile difuze ale nopţii (şi pentru cei care au miopie), statuile pot părea destul de umane, suficient încât să îţi treacă un fior pe şira spinării. Ele reprezintă diferiţi sfinţi sau protectori ai vremii. Legenda conform căreia podul ar fi bântuit, vine din simplul fapt că în acel loc s-au făcut în jur de 27 executări, în anul 1621.

Podul Charles, noaptea

4. Cartierul Mala Strana

Aflat la unul dintre capetele podului Charles, cartierul Mala Strana atrage prin stilurile clădirilor, cât şi prin energia locului, care aduce cu străduţele din Sighişoara. Este un loc perfect pentru o plimbare romantică sau pur şi simplu pentru a te trata cu bunătăţile din bucătăria cehească (de ce nu amândouă?). Sufocat de turişti, locul îşi păstrează naturaleţea şi farmecul prin intermediul frumoaselor clădiri istorice.

Cartierul Mala Strana

5. Mânăstirea Loreta

Precum v-am obişnuit, şi acest loc poartă în spate o legendă: se spune că  este locul în care Fecioara Maria a fost adusă din Palestina, de către îngeri. Poţi observa în partea din faţă a clădirii diverse statui care reprezintă apostoli, precum Matei, Luca, Ioan şi sfinţi. În laterala clădirii, poţi alege să cumperi dintr-o diversitate de picturi cu embleme ale oraşului.

Manastirea Loreta, Praga

6. Cel mai înalt castel din lume şi Catedrala Vitus

Încă de când păşeşti în cartierul evreiesc, vei observa o clădire impunătoare, care pare desprinsă din desenele Disney. Însă nu te trimite cu gândul neaparat la regine şi regi, ci la ceva caracteristic Pragăi: mister. Această clădire a fost omologată în cartea recordurilor drept cel mai înalt castel antic din lume, aşadar Praga are cu ce să se laude.

Catedrala Sfantul Vitus

Este recomandat ca vizitarea acestui castel să se facă pe parcursul a două zile, dar daca eşti contra cronometrului, cel mai probabil îţi va ajunge şi o zi. Poţi achiziţiona un tur scurt, în valoare de 250 CZK/adult, care cuprinde următoarele obiective: Palatul Regal, Bazilica Sf. George, Palatul Rosenberg şi Catedrala Sfântul Vitus. De asemenea, poţi vizita doar curtea castelului, accesul putând să se facă şi fără plata unui bilet.

Detalii catedrala Sfantul Vitus

Nefiind foarte pasionată de religie, nu pot spune că am fost deosbit de impresionată, însă după cum spuneam mai sus, mi-a atras atenţia arhitectura fiecărei clădiri în parte. Biletele pot fi achiziţionate atât din prima curte, după trecerea controlului de securitate, cât şi din a doua. Programul de funcţionare a caselor de bilete este zilnic, în intervalul orar 06:00-23:00. Catedrala a fost proiectată de către acelaşi arhitect care a făcut primele schiţe pentru podul Carol. Se pot observa diferite stiluri arhitecturale deoarece a fost construită de-a lungul mai multor ani: de la cel gotic, până la cel art nouveau.

Castelul din Praga

7. Uliţa de aur

Imediat ce ai terminat de vizitat Biserica Sfântul Gheorghe, te vei întâlni cu mult cunoscutul obiectiv: Zlatá ulička. Ce vei vedea? O stradă strâmtă, care ne trimite iar cu gândul la frumoasa Sighişoara. Însă ceea ce este deosebit, sunt cele unsprezece case micuţe, care te ademenesc să cumperi diverse produse: de la semne de carte din casa lui Kafka, până la produse cosmetice naturale.

Ulita de Aur

Datorită locului strâmt, este amuzant că oamenii par nişte uriaşi într-un sat de pitici. Scopul iniţial al construcţiilor a fost cel de a oferi un adăpost gardieniilor împăratului  Rudolf al II-lea de Habsburg. Dar de unde vine denumirea ,,de aur”, adesea cunoscută şi strada alchimiştilor? Spoiler alert: legendă. Au circulat poveşti precum că în secolul al 16-lea au trăit pe acea stradă câţiva alchimişti, care aveau ca obiectiv transformarea fierului în aur şi obţinerea elixirului vieţii.

Casa lui Kafka

8. Biblioteca Clementinum

La fel ca primul obiectiv, cu siguranţă am văzut poze pe Internet cu acest loc fabulos (cel puţin pentru iubitorii de artă, bibliofilii sau oamenii pasionaţi de frumos). Aceasta este gazda a peste 20000 de cărţi, de la cele cu caracter filosofic, până la cărţi istorice şi religioase. Pe lângă cărţi, am fost impresionată şi de minunatele fresce de pe tavan, Globurile de Aur care stau perfect aliniate la mijlocul bibliotecii şi ceasurile astronomice. Pe scurt, un cocktail cultural.

Biblioteca Praga

În cazul în care eşti determinat să vizitezi Praga, cu frumoasele sale obiective turistice, îţi recomand să citeşti mini ghidul de călătorie, cu sfaturi utile, din articolul următor: Informaţii utile pentru un city break în PragaŞi nu uita să vizitezi Târgul de Crăciun din Piaţa Veche a oraşului Praga.

Sălbăticia Parcului Naţional Cheile Bicazului şi unicitatea Lacului Roşu

Continui seria de călătorii prin România cu două obiective noi, musai de vizitat, mai ales dacă eşti iubitor al muntelui. Lacul Roşu este o oază de linişte, care pare desprinsă de pe alte meleaguri. Având…

O experienţă inedită: mocăniţa Sovata

Dacă acum câţiva ani scriam cu mult entuziasm despre mocăniţa Oraviţa – Anina, în 2020 m-am reîntors cu o nouă recomandare, la fel de frumoasă şi pitorească: mocăniţa Sovata. Pregăteşte-te pentru o experienţă autentică, cu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *