Impresii piaţa de Crăciun din Praga

Oficial am intrat în luna sărbătorilor de iarnă: cadouri, veselie, familie şi multe bunătăţi. Cum poţi să te bucuri de toate acestea altfel decât mergând la un eveniment dedicat acestei sărbători? Vorbesc despre târgul de Crăciun din Praga. Ţin să menţionez că denumirea este simplificată, deoarece există mai multe târguri în Praga, însă cel din Piaţa Veche atrage zilnic mii de turisţi.

Craciun in Praga

Dacă nu eşti fan al aglomeraţiilor excesive, nu îţi recomand să îl vizitezi în timpul weekendului. Programul turistic în care am fost înscrisă aloca doar ziua de sâmbătă (care a fost şi ziua în care s-a deschis târgul) pentru acest obiectiv. Am ştiut că vor fi mulţi turişti încă de când mergeam pe străzile aglomerate din preajma centrului. Însă nu m-am aşteptat la ceea ce a urmat: mii de turişti care împânzeau locul. Ce înseamnă asta? Imaginează-ţi o pungă plină de alune, care stă gata-gata să explodeze. Accesul la tarabe era mai mult decât dificil, însă cu toate acestea, spiritul sărbătorilor se menţinea. Toţi oamenii erau cu zâmbetul pe buze, iar pe unii dintre ei părea că nu îi deranjează lipsa spaţiului personal.

Priveliste Ceasul Astronomic

În mijlocul pieţei, veghează mândru şi impunător un molid înalt de 22 metri, în vârstă de 61 de ani. Tarabele te ademenesc la fiecare colţ, fie cu gustări tradiţionale, aranjamente specifice făcute handmade sau cu vin fiert. Diversitatea produselor poate îţi va da bătai de cap atunci când trebuie să alegi câteva produse în limita bugetului.

Cea mai bună perioadă de vizitare pentru turişti

Târgul de Crăciun s-a deschis în 1 Decembrie şi va dura până pe 2-3 Ianuarie (timp suficient în care să îţi planifici toate detaliile călătoriei). Cea mai bună perioadă de vizitare este în timpul săptâmânii, deoarece în weekend mii de turişti invadează străzile care înconjoară Piaţa Veche. Încearcă să eviţi orele fixe! Din cauza faptului că târgul se află lângă Ceasul Antronomic, se creează cozi de turişti care aşteaptă spectacolul orei fixe, acestea blocând intarea înspre tarabe.

Ceas Astroomic Praga

Ce poţi cumpăra?

Indiferent de complexitatea gusturilor tale, sunt mai mult decât sigură ca vei găsi cel puţin un lucru care să îţi placă. Poţi găsi de la mâncăruri şi băuturi tradiţionale, până la păpuşi ceheşti, ornamente de iarnă sau globuri pictate handmade. Dacă eşti mai puţin pretenţios sau ai un buget limitat (majoritatea dintre noi ştiu cum este viaţa de student 😀 ), te poţi mulţumi şi cu un simplu magnet de frigider, care marchează încă o călătorie făcută cu succes.

Produse Targ de Craciun Praga

Preţuri 

Ca la orice alt târg de Crăciun, preţurile sunt puţin piperate. Moneda naţională este coroana cehească, însă nu îţi fă griji dacă încă nu ai schimbat banii, deoarece multe tarabe acceptă plată cu cardul, cât şi cea cu euro (să nu fi surprins dacă vei primi restul în coroane, este o practică des utilizată). Mâncărurile tradiţionale variază de la 10 euro până la 20 (de exemplu, un cârnat cu muştar este 60 coroane, adică 2,5 euro, iar un magnet porneşte de la şapte euro).

Ce poti vedea la targul de craciun Praga

Oferte

Un pachet care include atât vizitarea Pragăi, cât şi a târgurilor de Crăciun, poate ajunge până la 200 de euro. Opţiunea mea a fost un pachet turistic oferit de către agenţia Ultramarin, din Timişoara, care include în preţ şi ghidul turistic.

Detalii targ de Craciun Praga

Alte pieţe de Crăciun 

Dacă totuşi nu îţi doreşti o piaţă aglomerată, mai poţi avea trei variante de târguri din Praga:

  • Piaţa Wenceslas,
  • Piaţa Republicii,
  • Piaţa Păcii.

Cumparaturi Targ Craciun Praga

La ce temperaturi să te aştepţi

Temperaturi scăzute. Conform prognozelor, după data de 12 Decembrie, vremea va fi mai răcoroasă, posibil chiar să ningă. Aşadar, nu uita hainele groase acasă! Pe de altă parte, înspre deosebire de Budapesta sau Karlovy Vary, vremea este mult mai blândă.

În cazul în care drumul până în Cehia ţi se pare mult prea obositor, îţi recomand să citeşti articolul despre târgul de Crăciun din Budapesta, o variantă mult mai accesibilă şi facilă pentru oamenii din vestul ţării.

Sălbăticia Parcului Naţional Cheile Bicazului şi unicitatea Lacului Roşu

Continui seria de călătorii prin România cu două obiective noi, musai de vizitat, mai ales dacă eşti iubitor al muntelui. Lacul Roşu este o oază de linişte, care pare desprinsă de pe alte meleaguri. Având…

O experienţă inedită: mocăniţa Sovata

Dacă acum câţiva ani scriam cu mult entuziasm despre mocăniţa Oraviţa – Anina, în 2020 m-am reîntors cu o nouă recomandare, la fel de frumoasă şi pitorească: mocăniţa Sovata. Pregăteşte-te pentru o experienţă autentică, cu…

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *