Rezumat al calatoriilor din 2018

…sau lecţiile pe care le-am învăţat în călătoriile făcute anul acesta (şi nu numai).

Deoarece oamenilor mari le plac cifrele (cel puţin aşa zice Micul Prinţ al lui Antoine de Saint-Exupery) am să rezum călătoriile din acest an prin următoarele statistici: 15 oraşe din România, 9 oraşe din afara graniţei, 6 ţări şi 4 vârfuri montane cucerite.

Cam asta ar trebui să fie tot, nu? Cifre, cât se poate de multe. Dacă eşti un adult care nu mai îndrăzneşte să viseze, probabil că lectura se va termina aici. Însă, daca eşti la fel ca şi mine, un visător într-o lume rigidă, probabil că te întrebi: ce lecţii se ascund în spatele acestor numere, ce vise, câţi oameni am cunoscut de-a lungul drumului şi cel mai important, care au fost momentele care mi-au făcut inima să bată cu putere?

Aşadar…

Ce am învăţat anul acesta?

a. Vâslitul nu este uşor

Da, da, ştiu, probabil te aşteptai să încep cu ceva mai sentimental. Crede-mă, atunci când barca ta se învârte în cerc timp de cinci minute şi nu mai înaintezi… inima chiar ţi-o ia la galop. Nu neaparat pentru că te gândeşti că vei rămâne acolo tot timpul în care ai închiriat barca, ci doar că te simţi dezamăgit de tine. Adică chestia asta cu siguranţă părea mai uşoară. Însă o dată ce începi să te uiţi în stânga şi în dreapta, ieşi din cerc şi începi să vâsleşti pe diagonală… este un început. Partea proastă vine când trebuie să parchezi. 🙁

b. Zâmbeşte, nu fii atât de serios cu tine însuţi!

Proiecte, deadlines, examene, despărţiri, cheltuieli, indiferent despre ce e vorba, atâta timp cât ai plecat, lasă toate gândurile negative acasă! Permite-ţi să primeşti noul în viaţa ta, permite-ţi să observi, nu doar să priveşti, permite-ţi să înveţi! Nu poţi face toate acestea atunci când stai cu gândul într-o mie de părţi! Zâmbeşte, râzi cu gura până la urechi, însă nu fii serios sau supărat! Trăieşte experienţele şi fii prezent, nu vei trăi niciodată acelaşi moment de două ori!

c. Furtuna pe munte nu este foarte prietenoasă

Atunci când părul începe să ţi se electrizeze ca în imaginea de mai jos, cerul este cenuşiu şi tună de câteva minute bune, adoposteşte-te… sau dacă eşti suficient de nebun ca şi mine, meditează lângă Sfinx şi îţi jur că nu vei regreta (decât daca vei fi trăsnit…).

Şi dacă totuşi nu ai unde să te adăposteşti, ia situaţia ca atare, nu te panica! Eventual, pentru a alunga energiile negative, fă ca noi: cântă ,,Dacă ploaia s-ar opri”. 😀

d. Fă-ţi din intuiţie un aliat de nădejde!

Serios, nu glumesc, intuiţia te poate scăpa de primejdii de mai multe ori decât crezi. Chiar şi când eşti foarte entuziasmat de o persoană, intuiţia îţi poate spune că ceva nu este în neregulă cu ea. Ascult-o! Nu te încrede în orice persoană pe care o întâlneşti!

La polul opus, dacă intuiţia îţi spune că oamenii din jurul tău vor să te ajute, aşa este! Fii atent la detalii şi îţi promit că nu vei fi dezamăgit! Pe această cale, ţin să-i mulţumesc cuplului din Buşteni care ne-a primit în ,,curtea” lor cu braţele deschise şi care a vrut sa ne protejeze de urs(uleţ)!

e. Uneori ai nevoie de o pauză, ascultă-ţi corpul!

Fiind ţinut în priză toată ziua, uneori organismul decide să îţi zică să mai iei o pauză din când în când. Fă-o fără regrete! Nu eşti robot! Acea pauză poate fi momentul în care se naşte o idee genială sau chiar… un blog de călătorie. Foloseşte momentele de linişte pentru a te dezvolta, pentru a-ţi afla priorităţile şi pentru a te cunoaşte mai bine! Nu risipi timpul, viaţa nu te aşteaptă!

f. Urmează-ţi pasiunile!

Dacă tu nu vei munci pentru visele tale, nimeni altcineva nu o să o facă în locul tău! ,,Dar va fi greu..” Şi o viaţă în care faci ceea ce nu îţi place poate fi grea! Alege-ţi greul! Luptă pentru tine, fă o schimbare în lume şi ascultă-ţi inima! Pentru ce bate ea?

g. Să organizezi o excursie nu este deloc uşor.

Sau… oamenii sunt schimbători. Asigură-ţi prima dată şoferii (cu tot cu maşină)! Creează-ţi variante de rezervă. Mulţi dintre oameni răspund sub impulsul momentului.

h. Concertele de metal îţi pot aduce un vibe extraordinar.

Nu te limita doar la versuri sau la conotaţii! În muzică este vorba despre mult mai mult. Sunete, senzaţii, oameni, lucruri reale! Trăieşte fiecare clipă şi nu te plafona de idei învechite!

i. Prieteniile neaşteptate sunt cele mai autentice.

Ştii persoana aia pe care nu o suporţi? Da, da, aia! Vorbeşte cu ea! Poate deveni o persoană extrem de importantă pentru tine! Şi nu doar… Gândeşte-te şi la persoana aceea pe care o consideri ciudată sau de neînţeles! Comunică cu oamenii din jurul tău! Niciodată nu ştii unde te poate duce viaţa! Învaţă să cunoşti oamenii, ascultă-i şi înţelege-i! Nu te limita!

j. Magia se află la orice pas

Singura condiţie pentru a o vedea este să crezi în ea! Viaţa este un haos planificat! Momentul pe care îl trăieşti, oamenii pe care i-ai întâlnit, experienţele ce te-au definit ca şi persoană, toate acestea fac parte din magie! Fă bine celor din jur şi realizează numai acţiuni încărcate cu energie pozitivă şi vei vedea cum magia îţi clădeşte calea vieţii! Şi nu uita, momentul de acum, prezentul, este întreaga ta viaţă! Trăieşte-l cum se cuvine!

k. Evită zonele turistice populare în zilele libere!

În cazul în care îţi place confortul şi vrei să admiri obiectivele, îţi recomand să urmezi acest sfat! În caz contrar, te vei trezi doar cu o durere mare de cap, nervi şi momente încărcate!

l. Fii explorator!

Nu te mulţumi doar cu programele oferite de agenţie! În clipele libere sau chiar seara, vizitează obiectivele dorite de unul singur! Fii un hoinar, permite-ţi să te pierzi şi tot tu să te scoţi din încurcătură! Explorează, nu te mulţumi doar cu ceea ce primeşti! Crede-mă, vei avea parte de experienţe inedite!

m. Învaţă să călătoreşti de unul singur!

Prietenii tăi de drumeţie sunt ocupaţi? Nici membrii din familie nu vor să te însoţească? Perfect, ai parte de o oportunitate şi mai bună: pleacă în expediţie tu cu tine! Atunci când laşi tot ce cunoşti acasă, îţi permiţi să descoperi calităţi pe care nu ştiai că le ai… dar şi defecte. Cu atât mai mult, recomand să faci asta dacă te aflii într-o etapă haotică din viaţa ta. Călătoria te va obliga să comunici cu tine, îţi va pune gândurile în ordine şi îţi va arăta că tot ce trăiai în acel moment era o banalitate, în comparaţie cu problemele altora.

În cazul în care ai ajuns până la capăt (şi ai citit mai mult decât ceea ce este evidenţiat), sper că nu te-am plictisit şi că sfaturile de mai sus îţi vor fi utile sau cel puţin, te vor motiva să faci o schimbare în viaţa ta.

Repet, în noul an, nu îţi impune limite, ieşi din zona de confort şi zâmbeşte cât mai mult!

Drumeţie tehnică de iarnă: staţiunea Parâng – Vf. Cârja – Vf. Parângul Mare

Astăzi mergem într-o aventură nouă de iarnă şi anume, spre Vârful Parângul Mare, unul dintre cei mai spectaculoși munți ai României. Cu un traseu de aproximativ 18.6 km dus-întors și o diferență de nivel de…

Drumeție ușoară pe Vf. Vânătarea lui Buteanu și Vf. Capra

Când natura mă cheamă, răspunsul este simplu: spun mereu DA. Mai ales când vine vorba despre frumusețile oferite de Munții Făgăraș. Drumeția pe Vf. Vânătarea lui Buteanu și Vf. Capra se întâmplă să fie una…