Traseu montan în Munţii Pădurea Craiului

Astăzi voi vorbi despre o oază de linişte, unde poţi admira în voie frumuseţea pură a naturii. Atenţie însă, este un loc care te va face să îţi pui întrebări, precum: cum de nu am ajuns aici până acum?

Şuncuiuş este o comună din judeţul Bihor, regiunea Crişana, care are o populaţie totală de 1777 locuitori. Este o zonă ideală pentru drumeţii pe munte, excursii, tabere, rafting, via ferrata, trasee de căţărat sau pur şi simplu pentru relaxare.

În această localitate, se poate găsi Peştera Vântului, cea mai lungă peşteră din România. Din păcate, nu poate fi vizitată fără acordul Centrului de Speologie. Explicaţia este simplă: încă de la intrarea în peşteră, se resimte un curent care poate atinge şi 50 km km/oră. Aşadar, pentru oamenii neexperimentaţi, vizitarea acesteia poate deveni periculoasă.

O altă peşteră, care se poate vizita în condiţii de siguranţă, poartă denumirea de ,,Peştera Unguru Mare“, având 33 m lăţime şi 22 m înălţime. Din cei 800 m ai peşterii, doar 400 pot fi vizitaţi.

Pentru cei îndrăgostiţi de aventură, recomand o experienţă tip rafting, pe Crişul Repede. Unele trasee încep de la Peştera Unguru Mare, până la Vadu Crişului.

Dacă nu te încântă raftingul, poţi opta pentru nenumăratele trasee de via ferrata, cu o dificultate cuprinsă între A şi C. Primele trasee încep de la Peştera Unguru Mare (10 trasee), cu dificultate A şi B. În cazul în care doreşti ceva mai complicat, alege traseele din partea opusă a Crişului Repede (25 trasee, dificultate B şi C).

Vrei ceva mai light? Nici o problemă, îţi recomand o drumeţie în traseele din Munţii Pădurea Craiului. Cele mai multe dintre trasee, pornesc de la Cabana Peştera. Poţi vizita următoarele obiective: Defileului Crișului Repede, Platoul Carstic Imașul Bătrânului, Valea Mișidului.

Un alt obiectiv pe care îl recomand este Stânca Vadul Crişului. Poţi ajunge acolo fie mergând prin pădure, parcurgând o uşoară drumeţie, fie urmând traseul de via ferrata sau chiar prin escaladă. Indiferent de modalitate, priveliştea te va încărca cu multă energie.

Clisura Dunării şi ale sale peisaje de vis

Cine mai are nevoie să meargă în Norvegia când peisaje similare se află chiar în propria noastră ţară? Corect, este o aventură râvnită cel puţin o dată în viaţă, însă până ajungem acolo, haide să…

Băile Herculane: o bijuterie turistică uitată

Lasă grijile deoparte şi bucură-te măcar pentru o zi de relaxarea pe care o conferă băile termale, cât şi frumuseţea peisajelor din preajma Băilor Herculane! Este vară… sau măcar cât a mai rămas din ea!…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *