Prima experienţă de via ferrata: Baia de Fier

Am pornit în această excursie, marca Nomads, simţind emoţii mixte: de la frică (legată de dificultatea propriu-zisă a unui traseu de via ferrata), până la entuziasm şi nerăbdare. Rezultatul? Am avut parte de adrenalină aşa cum nu am mai resimţit-o niciodată.

Totul a fost efectuat sub îndrumare şi cu echipamentul potrivit (după cum îţi spuneam, mamă), însă o dată ce echilibrul tău este dat de o mică pietricică, unde stai cu ambele vârfuri ale picioarelor, poţi să îţi jur că vei vedea lucruri altfel.

Voi fi sinceră, adevărul este că orele de căţărat m-au ajutat extraordinar de mult. Atât prin simpla cunoaştere a câtorva tehnici de bază, învingerea fricii de a cădea, cât şi gândirea oarecum strategică. Cu toate astea, este inevitabil să nu existe momente de frică.

Dar ce naiba este via ferrata?

Conceptul se naşte încă din primul Război Mondial, în Alpi, din… necesitate. Pentru a se deplasa mai uşor, soldaţii au montat structuri metalice direct în stâncă. De altfel, însă simplul termen tradus înseamnă drum de fier. În România există doar 8 zone, cu diferite nivele de dificultate.

Kit-ul obligatoriu pentru a escalada (care se închiriază de la centrele de aventură) este format dintr-o cască, un ham şi câteva carabiniere. Mănuşile de căţărat nu fac parte din set, însă se pot achiziţiona de la Decathlon sau alte magazine reprezentative. Recomand ca şi încălţăminte bocancii de munte.

Dacă eşti spirit liber la fel ca şi mine, probabil o să te întrebi de ce ai avea nevoie de cască. Te vei dumeri când vei da pentru prima dată cu capul de stâncă sau îţi va cădea o piatră de la cei care se află în faţa traseului.

Cât despre condiţia fizică, traseele tip B sunt uşor de efectuat, pentru C, vei avea nevoie de un pic mai mult curaj, iar pentru D, cunoştinţe tehnice, experienţă şi un corp antrenat.

Traseele White Wolf

Traseele ,,White Wolf” se află în Gorj, în Cheile Galbenului. Acestea sunt concepute atât pentru începători (dificultate B: Spirala Mică, Loreley, Creasta Peşterii, Marea Crăpătura ), cât şi pentru cei care deja sunt familiarizaţi cu gustul aventurii (dificultate C: Pantera Roz, Săritoarea Ursului, dificultate D: Spirala Mare, Spirala Medie, Amfiteatrul Zeilor, dificultate E: Laura).

Accesul este gratuit, iar perioada favorabilă pentru căţărat este Mai – Octombrie. Pentru mai multe informaţii despre trasee, te invit să arunci un ochi aici.

Concluzie

Aş mai repeta experienţa? Cu siguranţă, da, da şi iar da. Sunt de-a dreptul nerăbdătoare să îmi testez abilităţile, cât şi curajul şi pe alte trasee de via ferrata din România (şi nu numai :O ).

Pe această cale, ţin să le mulţumesc lui Cosmin şi lui Cristian pentru pozele minunate! 🙂

Staţiunea Muntele Mic: impresii şi informaţii utile

Staţiunea Muntele Mic, considerată de interes naţional de către Guvern, se află în sud vestul României. Accesul se face prin DJ 608 A, prin Caransebeş.  Indiferent de cât de tare ninge, drumul este constant deszăpezit,…

Top 18 experiente pe care sa nu le ratezi in Amsterdam

Amsterdam este unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa și totodată unul dintre cele mai frumoase. Centrul său istoric, unde se poate găsi inelul de canale inclus în patrimoniul UNESCO, este o încântare pentru…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *