Sălbăticia Parcului Naţional Cheile Bicazului şi unicitatea Lacului Roşu

Continui seria de călătorii prin România cu două obiective noi, musai de vizitat, mai ales dacă eşti iubitor al muntelui. Lacul Roşu este o oază de linişte, care pare desprinsă de pe alte meleaguri.

Lacul Rosu

Având o suprafaţă de 1600 mp, Lacul Roşu mai este cunoscut şi sub numele de Lacul Ghilchoş (în română: ucigaş) şi serveşte ca baraj natural. Este înconjurat de către Muntele Hăşmaşul Mare, iar în apropierea sa, la doar 26 km, se află Cheile Bicazului. Lacul poate fi găsit pe DN 12C, între localităţile Gheorgheni şi Bicaz, iar pârâul care îl alimentează se numeşte Pârâul Roşu şi conţine hidroxizi de fier, aceştia influenţând culoarea lacului.

Însă de ce Lacul Roşu sau chiar cel ucigaş? După cum se poate vedea, culoarea apei este mai degrabă verzuie, decât roşie. O legendă din bătrâni ne spune că în această regiune a avut loc o surpare de teren în anul 1838, care a acoperit un sat întreg, omorând astfel locuitorii şi animalele acestora. Apa ce s-a adunat în urma surpării a devenit roşie, de la sângele celor ucişi. Poveste sau adevăr, un lucru este sigur: turiştii pot vedea trunchiurile copacilor care ies din apă, în timpul plimbării cu bărcuţa.

Că tot veni vorba despre bărcuţă, o plimbare dus-întors (30 de minute) costă 10 RON/persoană. Fiecare persoană va primi şi câte o vestă de salvare (nu ştii niciodată momentul în care barca se loveşte de un trunchi). Dacă nu eşti mare fan al navigatului, poţi să hrăneşti zecile de răţuşte care se odihnesc pe lângă lac.

Cheile Bicazului

Aflat la o mică distanţă de Lacul Roşu, cheile impresionează prin peisajul sălbatic, care îndeamnă la aventură (mai ales pentru cei pasionaţi de căţăratul la stâncă). Drumul dintre stânci este unul magic, însă personal, am avut mereu un singur gând: câte trasee de căţarat…

Şi dacă tot am spus despre căţărat, după cum ne informează website-ul Via Ferrata România, există un traseu în Suhardul Mic, inaugurat în anul 2016. Accesul este gratuit, iar lungimea traseului se întinde pe o distanţă de 200m, având o dificultate de C, spre D. Timpul total de parcurgere a traseului este de două ore.

Comercianţii s-au gândit şi la persoanele care doresc să rămână cu un suvenir după vizitarea obiectivului. Astfel, poţi cumpăra de la ia tradiţională, până la steagul României. Singura problemă pe care am întâlnit-o a fost cea cu toaleta (accesul în toaleta ecologică se face contra cost, primind cheia de la comercianţii din zonă).

Gânduri finale

Minunea naturii înconjoară această zona superbă (Parcul Naţional Cheile Bicazului), făcându-te să te îndrăgosteşti de sălbăticia peisajului. Recomand această zonă pentru a vedea cel mai mare lac montan din România şi unicitatea lui, care constă în trunchiurile copacilor ce stau mărturie asupra trecutului.

Impresii drumeţie Băile Herculane – Cascada Vânturătoarea

Cascada Vânturătoarea surpinde prin unicitatea şi frumuseţea sa şi se poate vedea după doar după aproximativ două ore de mers. Deşi traseul este scurt, porţiunea de început poate fi foarte solicitantă, însă efortul cu siguranţă…

O drumeţie de neuitat: Viştea Mare – Moldoveanu

Moldoveanu este cel mai înalt vârf din România şi mai este cunoscut şi sub numele de ,,Acoperişul României”. Măsurând nici mai mult, nici mai puţin de 2544m, căţărarea lui este una dintre motivaţiile principale ale…

2 comments

    O mica erata: Lacul nu se afla in localitatea Gheorgheni, ci pe DN 12C intre Gheorgheni si Bicaz, cam pe la jumatatea distantei.
    Surparea de teren a avut loc in urma unui cutremur in 1838.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *