O experienţă inedită: mocăniţa Sovata

Dacă acum câţiva ani scriam cu mult entuziasm despre mocăniţa Oraviţa – Anina, în 2020 m-am reîntors cu o nouă recomandare, la fel de frumoasă şi pitorească: mocăniţa Sovata. Pregăteşte-te pentru o experienţă autentică, cu peisajele încărcate de culoare ale Munţilor Gurghiu, păduri liniştite, văcuţe care pasc calm pe păşuni şi desigur, sunetul unic al trenului pe bază de aburi.

Ruta a fost folosită pentru prima dată în 1912, iar din 2011 a început să fie exploatată în interes turistic. Deşi locomotiva nu depăseşte viteza de 35 km/h, experienţa este de-a dreptul relaxantă, deoarece poţi vedea natura încarcată de viaţă într-un ritm lent, care să îţi permită să asimilezi frumuseţea şi să simţi liniştea. Aceasta este alimentată cu cărbuni şi lemn, iar dacă ai noroc poţi să vezi şi procesul.

La începutul călătoriei, ghidul turistic îndeamnă călătorii la un exerciţiu de imaginaţie: fiecare îşi alege un personaj de basm şi împreună cu mocăniţa vor pătrunde în grădina poveştilor încărcate de magie. Această iniţiativă este de-a dreptul îmbucărătoare şi pentru cei mici, dar chiar şi pentru cei mari. La finalul călătoriei, fiecare va trebui să spună în ce personaj a fost transpus. Călătorii cântă împreună, aplaudă la sunetul mocăniţei, iar localnicii fac cu mâna turiştilor.

Conform informaţiilor oferite de către vatman, locomotiva pe bază de aburi a fost fabricată în Polonia, în 1949. Cele trei vagoane ataşate pot adăposti în jur de 90 de turişti. Două dintre ele sunt deschise, oferind posibilitatea optimă de a vedea peisajul înconjurător.

O călătorie dus-întors nu depăşeşte o oră şi jumătate, iar pe parcursul traseului vei primi toate informaţiile necesare din partea ghidului. Preţul unui bilet întreg, dus-întors, în 2019, a fost de 40 RON/adulţi, 30 RON/studenţi şi pensionari şi 25 RON/copii. Biletele se achiziţionează din mocăniţă, ele sunt pe modelul clasic, deoarece sunt compostate de către controlor, care este totodată şi ghid, casier şi un bun povestitor. Pentru mai multe informaţii despre programul de funcţionare, te invit să accesezi acest link.

Obiective turistice din apropiere

Sovata este o staţiune turistică îngrijită, care oferă turiştilor şi alte obiective turistice şi activităţi, pe lângă mocăniţă. Iată câteva dintre ele:

  • Lacul Ursu,
  • Salina Praid,
  • Parcul Adreblina Plus,
  • drumeţii prin satele săseşti,
  • degustarea un Kurtos Kalacs autentic.

Concluzie

Deşi sunt pasionată de călătoriile cu trenul, cu siguranţă o experienţă cu mocaniţa poate fi pe placul chiar şi a celor care nu se dau în vânt după mijloacele de transport feroviare. Pe lângă faptul că te aruncă într-o perioadă de mult apusă, mocaniţa are un anume farmec, care îţi dă senzaţia că eşti în mijlocul naturii, fără să simţi îngrădirea ferestrelor. Ghidul ne-a anunţat încă de la începutul călătoriei că există o posibilitate să ne întâlnim cu câte un urs, o căprioară sau de ce nu, chiar o vulpe. Toate aceste aspecte, ne-au făcut să ne simţit din noi copii, care ştiu să aprecieze momentul prezent şi care se pot bucura de micile minuni ale naturii.

Descoperind Neuschwanstein: un castel de poveste

Neuschwanstein este situat în Bavaria, orașul Schwangau, lângă granița austro-germană. La fel ca şi Hohenschwangau, este amplasat într-un cadru perfect de basm: înconjurat de păduri şi munți, în imediat sa apropiere se află un lac…

Încă un castel bavarez, cu un nume complex: Hohenschwangau

Cine și-ar putea imagina o excursie în Bavaria, fără a vizita Castelul Neuschwanstein? Deşi Neuschwanstein este un magnet pentru turişti, oare câţi dintre aceştia ştiu că există un alt castel în apropiere, Schloss Hohenschwangau? Hohenschwangau…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *