Criosauna sau cum se resimt -140 °C
Deoarece sunt o fire dependentă de adrenalină şi implicit, de lucruri noi, atunci când am auzit de conceptul de crioterapie, mi-am spus că trebuie să încerc această experienţă, cel puţin măcar o dată în viaţă.
Relatez câteva dintre reacţiile pe care le-am primit atunci când le-am spus cunoscuţilor de temperatura la care am ajuns: ,,Cum, nu ai îngheţat?”, ,,Nu ai făcut hipotermie?”, ,,Nu aş putea face aşa ceva, îmi este mult prea frică”.
Voi răspunde pe rând la întrebările de mai sus. Nu, nu am îngheţat şi nu am făcut nici hipotermie. Ca să o luăm cu începutul…
Ce presupune criosauna?
Criosauna este o metodă prin care se răceşte simultan întreaga suprafaţă a corpului. Temperaturile pot ajunge până la -180 de grade. O sesiune poate dura de la 100 de secunde (prima şedinţă), până la trei minute.
De ce ţi-ai dori să apelezi la un şoc termic controlat?
Pentru a supravieţui şocului termic, organismul uman îşi declanşează toate resursele de care dispune. Astfel că apar următoarele beneficii:
- într-o singură şedinţă poţi arde de la 500 până la 800 de calorii (aşadar, este o soluţie eficientă pentru slăbit),
- în cazul sportivilor sau celor care desfăşoară activităţi fizice extreme, reduce timpul de recuperare musculară,
- reduce stresul şi induce o stare de bine, datorită eliberării de endorfine,
- combate insomnia, datorită secreţiei de melatonină,
- reduce celulita şi îmbunătăţeşte aspectul pielii,
- diminuează efectele psoriazisului sau a eczemelor.
Lista poate continua, dar am ales să evidenţiez doar cele mai importante beneficii.
Cum se resimt cele -140 de grade?
Este frig, într-adevăr şi vei resimţi cel mai mult în zonele sensibile. Însă partea bună este că nu durează prea mult. Precum îmi spunea şi asistentul care stă în contact cu pacienţii pe durata întregii sesiuni: la început se resimte ca şi cum ai merge pe pârtie, frigul te gâdilă într-un mod plăcut, însă la un moment dat devine puţin deranjant, însă poţi face faţă. Atunci când am ajuns la mijlocul sesiunii (secundele 60-70) am început să tremur, însă ,,crivăţul” s-a terminat mai repede decât m-am aşteptat. Imediat după ce am coborât din aparat, simţeam câteva furnicături la glezne. Dar au trecut uşor şi senzaţia a fost înlocuită cu cea de oboseală.
Cum m-am simţit după prima şedinţă?
Obosită, foarte. Ca să exprim starea într-un mod artistic: îmi cădeau ochii în gură. Pe lângă asta, îmi era atât de foame încât simţeam că aş fi putut mânca o întreagă shaormerie fără să dau înapoi. Alt aspect pe care l-am sesizat a fost că după şedinţă, am avut un somn foarte profund şi odihnitor. Deşi dormisem doar şase ore, simţeam că m-am încărcat cu energie pentru încâ trei-patru zile.
Cum se desfăşoară sesiunea?
Se intră în criosaună purtând doar lenjerie intimă sau costum de baie şi ciorapi groşi (aceştia fiind asiguraţi de către centru). Dacă eşti o persoană pudică, nu îţi fă griji, vei primi un halat. După ce ai intrat, asistentul îţi va regla înălţimea podelei, astfel încât umerii să fie la acelaşi nivel cu partea de sus a criosaunei.
Cât costă?
Pentru mai mult informaţii despre tarife, pachetele disponibile, cât şi articole utile din domeniu, te invit să accesezi următorul link: Cryohb, Timişoara.
Concluzionând, pot spune că nu am regretat nici măcar o secundă decizia de a încerca crioterapia. Ba chiar mai mult, sunt nerăbdătoare să încerc o sesiune de o durată mai mare şi totodată să resimt din nou temperatura extremă. 🙂