Din frumuseţile Clujului

Câte nu s-au scris despre Cluj… Însă oricâte s-ar spune despre acesta, va rămâne în continuare pe locul II în lista mea de oraşe preferate din România. Nu ştiu exact ce iubesc mai mult, populaţia tânără, nonconformistă şi deschisă la nou, clădirile colorate şi îngrijite, peisajele sau diversitatea localurilor. Va rămâne mereu un mister. Oricum, dacă ajungi vreodată în Cluj (sau plănuieşti să mergi), iată câteva locuri unde trebuie să ajungi.

1. Biserica Sfântul Mihai

Nu ai cum să o ratezi, deoarece se află chiar în Piaţa Centrală. O vei remarca datorită aspectului său impunător, având la bază o arhitectură gotică. Mărimea acesteia este amplificată de către piaţa întinsă, ce o conturează în adevărata sa splendoare. Statuia din faţa acesteia îl înfăţişează pe Matei Corvin. Turnul bisericii, care este cel mai înalt din România, poate fi vizitat de către turişti.

2. Grădina Botanică

Cel mai bun anotimp pentru a vizita acest colţ de Rai este vara, după cum ai ghicit. Aceasta este împărţită în cinci compartimente, fiecare dintre ele reprezentând o splendoare pentru ochi: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic şi medicinal. Poţi vedea până la 10 000 de plante şi îţi recomand cu căldură să vizitezi şi cele şase sere, cu plante tropicale şi subtropicale.

Grădina poate fi vizitată de la ora 8:00 până 20:00, în fiecare zi a săptămânii. Taxa de intrare pentru adulţi este de 10 RON, iar pentru copii şi elevi este de 5 RON.

3. Casa lui Matei Corvin

În această clădire medievală s-a născut regele Matia Corvin, fiul voievodului Ioan de Hunedoara. Ne putem da seama din aspectul său vechi că este una dintre cele mai vechi clădiri culturale din Cluj. Casa datează încă din secolul al XV-lea şi îşi păstrează frumuseţea magică încă de pe atunci.

A avut numeroase întrebuinţări pe măsură ce a trecut timpul: a fost folosită pe post de colegiu, han, spital şi chiar închisoare. O poţi vizita în intervalul orar 10:00-16:00.

4. Parcul Cetăţuia

Ştiţi că sunt înnebunită după peisajele panoramice, nu? Iată un obiectiv unde trebuie neaparat să ajungi (mai ales la apus), dacă vrei să vezi Clujul de sus. Parcul se află lângă Hotelul Belvdere (cel mai bun reper pentru Google Maps). Cetăţuia este amplasată la o altitudine de 405m şi datează din secolul al XVIII-lea, fiind construită de către austrieci, drept fortificaţie.

5. Salina Turda

Cu siguranţă ai auzit de ea sau ai văzut măcar o dată poze cu acest obiectiv turistic. Deşi se află la 35km distanţă de oraş, nu trebuie să o ratezi. Salina a fost modernizată din 2010, adăpostind zeci de activităţi (o alegere perfectă pentru familie): minigolf, carusel, minibowling, plimbări cu barca şi chiar tratamente balneare. Pe lângă activităţi, vei putea vedea, chiar simţi, sarea de pe pereţii salinei, veche de 13 milioane de ani. Accesul în salină se face de la 9:00 la 18:00, zilnic, iar un bilet pentru adulţi este 40RON, în timp ce cel redus este 20RON. Pentru tarifele activităţilor, accesează acest link.

6. Samsara Teahouse

Oare sună prea exagerat dacă îţi spun că acesta este localul meu preferat? Şi crede-mă, am fost în multe locuri, însă nu am găsit în alta parte ceva asemănator. Teahouse-ul adăposteşte patru camere, fiecare având câte un alt specific. Camera care conţine lămpi fluorescente este cea care atrage cei mai mulţi turişti. Într-o altă cameră, vei vedea cum bucăţi din tavan încep să se mişte într-un mod armonios.

Muzica este în mare parte psihedelică, iar meniul este conceput în aşa fel încât să îi răsfeţe şi pe cei mai mofturoşi. Dacă eşti amator de narghilea, veşti bune, vei puta fuma, având de ales dintr-o gamă variată de arome. Alt concept care mi s-a părut interesant este că trebuie să îţi laşi papucii la intrare, aşadar, atenţie, să îţi iei şosetele de duminică. Denumirea de ceainărie este oarecum impropie, căci vei putea comanda de la bături alcoolice tari, până la bere.

Descoperind Neuschwanstein: un castel de poveste

Neuschwanstein este situat în Bavaria, orașul Schwangau, lângă granița austro-germană. La fel ca şi Hohenschwangau, este amplasat într-un cadru perfect de basm: înconjurat de păduri şi munți, în imediat sa apropiere se află un lac…

Încă un castel bavarez, cu un nume complex: Hohenschwangau

Cine și-ar putea imagina o excursie în Bavaria, fără a vizita Castelul Neuschwanstein? Deşi Neuschwanstein este un magnet pentru turişti, oare câţi dintre aceştia ştiu că există un alt castel în apropiere, Schloss Hohenschwangau? Hohenschwangau…

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *