Impresii despre Bruxelles, obiective turistice

Dragul meu Bruxelles, îţi mulţumesc pentru lecţia cea mai importantă pe care mi-ai oferit-o: indiferent de cât de grav eşti răcit, nu lăsa asta să îţi omoare starea de spirit şi dorinţa de a explora! Mai în glumă, mai în serios, aici este locul unde cred că am avut a doua cea mai oribilă răceală dintotdeauna. Dar destul despre mine şi despre viruşi, este deja un subiect omniprezent! Să discutăm despre ce este important: călătoria în sine.

Bruxelles este o metropolă încărcată de viaţă, unde poţi să observi diversitatea oamenilor fără să te chinui. Pe scurt, este un loc unde mereu se întâmplă câte ceva interesant, unde găseşti un loc special pentru tine, indiferent de cât de hipster eşti. 😛 Fără să o mai lungim, iată câteva obiective pe care le poţi vizita într-o singură zi!

Obiective turistice

Grand Place

Deşi de multe ori găsim pe internet poze fascinante, din locuri inedite, o dată ce ajungem acolo, ne dăm seama că toată frumuseţea venea din nenea Photoshop şi domnul Filtru. Cu toate astea, nu a fost cazul pentru Piaţa Mare din Bruxelles. Prima impresie: arhitectură opulentă, însă într-un mod stilat.

Clădirile care o înconjoară au fost construite în stilul baroc, în secolul al XV-lea. Printre cele mai cunoscute obiective din piaţă se numără primăria şi muzeul oraşului. Dacă ai noroc, poţi participa la evenimentele care au loc aici, cel mai adesea.

Manneken Pis

Am auzit prima dată de acest băieţel cu disfuncţii urinare de la TV. Ceea ce îl deosebeşte de alte statui, pe lângă activitatea sa de rutină, este faptul că în anumite sărbători acesta este îmbrăcat în diverse stiluri, să nu îi fie frig, dragul de el. Pe măsură ce te apropii, îţi dai seama că e chiar drăguţel. Se află la patru-cinci minute faţă de piaţa centrală şi măsoară doar 61 cm, statuia, desigur.

În urma cercetării îndelungate, am aflat şi povestea din spatele lui. Primul exemplar a fost adus în anul 1619, după care în 1965 a fost înlocuit cu o copie. Motivul? Conceptul a prezentat un interes atât de mare încât câteva exemplare au fost furate de-a lungul timpulul. Şi acum… povestea. Am găsit mai multe, însă o voi prezenta doar pe cea mai interesantă. În timp ce Bruxelles era asediat, un băieţel foarte practic a salvat oraşul de la bombardare, făcând le pipi exact pe fitil. Asta înseamnă să fii mafiot, I guess.

Băieţelul nepăsător are şi o pereche ceva mai tânără. Numele acesteia este Jeanneke Pis şi datează din 1987. Dacă nu apuci sa vezi niciuna dintre variante, stai liniştit, vei vedea diverse produse care îi copiază forma: de la ciocolată belgiană, până la diverse manechine.

Atomium

Atomium este un obiectiv turistic care are peste 100 m înălţime şi atrage sute de mii de turişti anual. A fost construit pentru prima expoziţie universală de după război. Structura sa reprezintă un atom de fier, iar mesajul din spatele simbolului este credinţa puternică în puterea ştiinţei şi în energia nucleară.

Templul Patimilor Umane

Nu mai are rost să spun că mereu sunt în căutare de locuri interesante, acele locuri altfel, care te pun pe gânduri sau te fac să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă. Unul dintre acestea este Templul Patimilor Umane. Acest obiectiv turistic găzduieşte o sculptură scandaloasă, care înfăţişează un tablou dur al războiului, violurilor şi al violenţei.

Alte locuri interesante pe care le puteţi vizita sunt: Muzeul de Artă Fantastică, Rue de la Cigogne (o străduţă cu un aer medieval), machetele unei mini Europe şi desigur, Bruges (un orăşel în stil veneţian, situat la doar o oră distanţă faţă de Bruxelles). Poţi vedea mai multe detalii despre Bruges accesând acest link.

Mâncarea şi băutura tradiţională

Că tot veni vorba despre deliciile culinare, este un lucru cunoscut: pralinele sunt specifice Belgiei. Un alt deliciu tradiţional poartă numele de manons.

Chicons au gratin este format din endive belgiene împletite în felii de șuncă coaptă și acoperite cu un sos Mornay și niște brânză rasă.

Paling in ‘t groen constă în anghilă de apă dulce, într-un sos de diferite ierburi. Acest fel principal poate fi savurat în restaurantele tradiţionale.

Stoemp se prepară din cartofi piure și alte legume rădăcinoase și poate include smântână, slănină, ceapă sau mirodenii.

Am fost surprinsă de diversitatea berilor belgiene. Poţi găsi o varietate extraordinară de arome: de la arome de cardamon, până la nuanţe subtile de petale de trandafir. Una dintre cele mai populare branduri de bere este Delirium.

Sfaturi utile

  1. Belgia are 3 limbi oficiale: franceza, neerlandeza (flamanda) și germana. Cu toate acestea, nu sunt vorbite de întreaga populație. Aproximativ 60% vorbesc neerlandeza, 40% vorbesc franceza și mai puțin de 1% vorbesc germana! Aproape toată populația vorbește destul de bine engleză.
  2. Belgienii adoră ciclismul. La fel ca prietenii lor olandezi, folosesc bicicletele aproape în fiecare zi.
  3. În cea mai mare parte din timp, Belgia este o țară sigură și pașnică. În calitate de călător, nu ar trebui să întâmpini probleme.
  4. Belgia are atât de multe orașe pitorești, însă cu siguranţă Bruges câştigă premiul cel mare.

Drumeţie tehnică de iarnă: staţiunea Parâng – Vf. Cârja – Vf. Parângul Mare

Astăzi mergem într-o aventură nouă de iarnă şi anume, spre Vârful Parângul Mare, unul dintre cei mai spectaculoși munți ai României. Cu un traseu de aproximativ 18.6 km dus-întors și o diferență de nivel de…

Drumeție ușoară pe Vf. Vânătarea lui Buteanu și Vf. Capra

Când natura mă cheamă, răspunsul este simplu: spun mereu DA. Mai ales când vine vorba despre frumusețile oferite de Munții Făgăraș. Drumeția pe Vf. Vânătarea lui Buteanu și Vf. Capra se întâmplă să fie una…