Cateva motive pentru care m-as reintoarce cu drag in Bratislava

Ai auzit în trecere de Bratislava, însă nu ştii prea multe despre acest micuţ oraş european? Împotriva convingerilor pe care le-am avut înainte de a vizita capitala Slovaciei, Bratislava nu este un loc anost, ba din contră! Am întâlnit localnici ospitalieri, magazine atipice, artă stradală şi obiective turistice care cu siguranţă îţi rămân în minte.

Castelul de poveste

Aflat la doar 15 minute de mers pe jos din Centrul Vechi, castelul nu adăposteşte doar o istorie încărcată, ci şi o privelişte superbă asupra Dunării, podului UFO şi o mică frântură din Austria, cu morile sale de vânt impunătoare.

Construit în secolul al X-lea, nici acest castel nu a fost scutit de evenimente tragice, precum incendiul din 1811, care l-a transformat în ruine. Reconstruirea s-a început în 1950 şi din cauza regimului comunist, a durat până în 2014. Nu se percepe nici o taxă pentru intrare.

Preţuri accesibile buzunarului

În comparaţie cu alte capitale vizitate, Bratislava are preţuri medii. Chiar dacă majoritatea alimentelor s-au scumpit de-a lungul timpului, poţi avea parte de un prânz consistent, la un preţ decent. Pentru mâncare tradiţională, în limitele bugetului, poţi merge aici.

Fotografie realizată de Ene Diana.

Poarta Sfântul Mihail

Îţi plac intrările dramatice? În acest caz, descoperă Oraşul Vechi prin intrarea către poarta Sfântului Mihai. Nu numai că arată foarte interesant, însă cafenelele şi restaurantele roiesc în jurul ei. Ceea ce mi-a atras atenţia au fost magazinele de suveniruri şi cele care vindeau produse hand-made (inclusiv marionete, care erau cu sutele).

Turnul are şapte etaje, iar in interiorul său poate fi găsit un muzeu şi un punct de observare, de unde poţi captura cadre fascinante asupra Bratislavei.

Sfat: înainte de a păşi înspre poartă, nu uita să te uiţi în jos: vei vedea un cerc aurit, care indică kilometrul 0. Acesta ilustrează distanţa dintre Bratislava şi alte 29 de capitale.

Fotografie realizată de Ene Diana.

Turnul UFO

Noul pod, care te face să te gândeşti la filmele sci-fi, poate fi văzut din diferite unghiuri ale oraşului. Pentru a te plimba pe pod, ţi se va percepe o mică taxă, asta în cazul în care nu vei lua masa la restaurantul din mica navă spaţială. Nu am fost acolo, însă cu siguranţă este o experienţă de neuitat!

Fotografie realizată de Ene Diana.

Statuile amuzante din locuri neaşteptate

Fii cu ochii în patru, niciodată nu ştii cine te urmăreşte! Fie că este vorba despre un fotograf pasionat sau o statuie amplasată într-un loc total neaşteptat (precum cea din canal), surpinderea va fi la fel de mare. Statuile neobișnuite se găsesc peste tot în Bratislava. Acestea adaugă vizitei un element modern și distractiv.

Fotografie realizată de Ene Diana.

Oraşul Vechi şi Piaţa Centrală

Degeaba vizitezi un oraş, dacă nu ai trecut şi prin inima acestuia: centrul. Aici vei putea găsi câteva monumente istorice, câteva ambasade (Japonia, Franța și Grecia), restaurante și magazine diversificate.

Fotografie realizată de Ene Diana.

Sfaturi utile pentru o vizită în Bratislava

  • Perioadele de vârf sunt septembrie și octombrie. Dacă ţi-ai planificat călătoria în acest interval, aşteaptă-te la multă forfotă.
  • Iarna este blândă, aşadar nu îţi împacheta cele mai groase haine din dulap.
  • În ajunul Crăciunului, de Crăciun și a doua zi după, aproape totul este închis.
  • În timpul iernii, activitatea în centrul orașului după ora 21:00 este redusă.
Fotografie realizată de Ene Diana.
  • Poliţiştii care patrulează nu vorbesc limba engleză, așa că dacă întâmpini orice fel de problemă, vizitează cel mai apropiat post de poliție.
  • Încearcă să nu te holbezi la oamenii din baruri sau cluburi. Este considerată o formă de amenințare.
  • Nu toate restaurantele acceptă carduri de credit.
  • Dacă ceri ketchup, muștar sau chiar pâine, aşteaptă-te la o taxă suplimentară.

Impresii drumeţie Băile Herculane – Cascada Vânturătoarea

Cascada Vânturătoarea surpinde prin unicitatea şi frumuseţea sa şi se poate vedea după doar după aproximativ două ore de mers. Deşi traseul este scurt, porţiunea de început poate fi foarte solicitantă, însă efortul cu siguranţă…

O drumeţie de neuitat: Viştea Mare – Moldoveanu

Moldoveanu este cel mai înalt vârf din România şi mai este cunoscut şi sub numele de ,,Acoperişul României”. Măsurând nici mai mult, nici mai puţin de 2544m, căţărarea lui este una dintre motivaţiile principale ale…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *