Obiective turistice emblematice din Roma

Atunci când vine vorba despre Roma, te gândești la una dintre cele mai romantice orașe și totodată un fost imperiu care abundă de istorie și cultură. Pe lângă aceste două aspecte, să nu uităm și de gastronomia mult îndrăgită, care ne-a cucerit cu ale sale paste și gelato. Nu ai idee de unde să începi explorarea acestei minunate capitale? Iată mai jos un scurt ghid cu cele mai emblatice obiective.

Colosseum

Deși în Roma existau peste 200 de amfiteatre, cel mai mare este Colosseum. Acesta a fost construit pe o perioadă de 8 ani, în anul 80 d. Hr. Cel mai mult a înregistrat până la 85.000 de oameni care voiau să vadă scenele sângeroase. Pe vremuri, acesta mai era numit Amfiteatrul Flavian (fiind construit de dinastia care îi purta numele), însă romanii îl cunoșteau drept Amfiteatrul Împăraților.

Pe lângă Colosseum, Roma Antică își distra locuitorii și prin cursele cu care. La acestea le era permis să participe și femeilor. Aveau loc la Circul Maxim și putea găzdui până la 250.000 de persoane.

Preț bilet Colosseum+Roman Forum+Dealurile Palatine: 12 €/adult, 7.50 € euro/adolescent (18-25), copii mai mici de 17 ani si pensionari: gratuit.

Program: 8:30 – 19,

Locaţie: di San Gregorio, 30 (lângă Arcul lui Constantin, din Colosseum în partea dreaptă, către intrarea către Forul Roman și Colina Palantină)

Dealurile Palatine

Orașul Roma a început să se formeze pornind de la Colina Palatina, acesta fiind totodată și primul nucleu al Imperiului. De aici, orașul a început să se extindă, iar restul este istorie. Un alt lucru interesant despre acest obiectiv turistic este faptul că originea cuvântului ,,pallace” provine de la denumirea acestuia. În plus, cei mai mulți dintre locuitorii care aveau vile construite aici erau de origine nobilă. Urme ale nobilimii pot fi văzute și astăzi în ruinele care ne aduc aminte de vremurile trecute. Conform legendei, Romulus și Remus au fost găsiți într-o peșteră ce aparținea de această regiune.

Acest obiectiv trebuie vizitat și datorită faptului că găzduiește cele mai vechi grădini botanice din Europa (construite în 1550). În plus Dealul Palatin se bucură de o mare reverență în rândul pasionaților de fotografie. Locuri precum Grădinile Farnese, Cabana Romulan și zona palatului sunt cunoscute pentru a oferi vederi spectaculoase ale orașului.

Forul Roman

Forul roman este amplasat între Dealurile Palatine și cele Capitoline. Înainte de construirea sa, terenul era mlăștinos, un loc nu tocmai potrivit pentru a construi clădiri rezistente. Cu toate acestea, romanii doreau să se folosească de acest spațiu, așadar au drenat terenul prin construirea unui sistem de canalizare, Cloaca Maxima. Acesta era centrul diferitelor evenimente, printre care amintim și luptele gladitaorilor (înainte de construirea Colosseumului), procesele criminalilor și diferite execuții. Aici se poate găsi mormântul lui Romulus și vestigiul lui Cezar.

Forul lui Traian

Forul lui Traian este localizat la câțiva metri distanță de Forul Roman. A fost unul dintre cele mai mari forumuri construite. Activitatea comercială și diferite instituții au fost mutate aici, de la Forumul Roman. Proiectul de construcție al acestuia a fost condus de Apolodor din Damasc. A fost nevoie de multă cantitate de pământ și rocă pentru construirea sa.

Program: Biletul permite intrarea de la ora 09:30 până la 19:30. Casa de bilete se închide la ora 18:30.

Preț bilet întreg: 15,50 € de persoană (12,50 € + 3,00 € rezervare gratuită), cu excepția suplimentelor obligatorii pentru expozițiile temporare.

Dealul Capitolin

În epoca romană, Dealul Capitolin a fost cetatea orașului și un important centru religios, care cuprindea temple pentru principalele zeități din Roma. Potrivit legendelor, prima așezare de pe Dealul Capitolin a fost fondată de zeul Saturn chiar înainte de întemeierea Romei. Povestea spune că grecii conduși de Hercule au ajuns în zonă, pentru a fi urmați mai târziu de descendenții troienilor care l-au însoțit pe Enea. Accesul la Dealul Capitolin este gratuit și deschis nonstop.

Panteonul

Panteonul este situat în Piazza della Rotonda, în centrul istoric al Romei. Panteonul a fost construit de împăratul Hadrian, între anii 119-128 d.Hr. Înainte de asta, două clădiri existaseră pe același loc, dar ambele au ars. Istoricii estimează că clădirea originală a fost construită undeva între 29-19 î.Hr. de Marcus Agrippa, un arhitect și consul roman, prieten apropiat, ginere și mâna dreaptă a împăratului Augustus.

Pe inscripția de la intrarea în Panteon scrie, în latină: „M.AGRIPPA.L.F.COS.TERTIUM.FECIT”. Se traduce prin „Marcus Agrippa a construit acest monument în timp ce era consul pentru a treia oară”. Deși împăratul Hadrian a reconstruit Panteonul mult după moartea lui Agrippa, inscripția rămâne. Șaisprezece coloane susțin arcada deasupra căreia se află inscripția în onoarea lui Agrippa. Coloanele imense, care au fost transportate din Egipt, se estimează că au greutatea de 60 de tone fiecare.

Ce este Panteonul? Inițial, se crede că a fost un templu păgân dedicat tuturor zeilor romani. Numele panteon are rădăcini grecești și înseamnă toți (pan) zeii (theos). Cu toate acestea, unii savanți nu sunt de acord cu această ipoteză, susținând că numele nu este neapărat o dovadă a activității sale, ci a dimensiunii sale datorită sentimentului de uimire pe care Panteonul încă îl inspiră celor care îl admiră îndeaproape. Încă este oficial biserică, dar nu mai este biserică parohială. Are o gaură circulară în centru numită ocul. Asta înseamnă și că în interior plouă, ceea ce nu este o problemă din cauza orificiilor de drenaj bine ascunse din podea.

O altă curiozitate legată de dimensiunile Panteonului este că înălțimea de la podea la ocul și diametrul cupolei sunt aceleași: 43,2 m. Aceasta înseamnă că o sferă perfectă s-ar putea încadra în interiorul Panteonului, despre care se crede că este o referire simbolică la un loc sacru.

Obiective turistice din Roma mai puțin cunoscute

Roma, ești atât de frumoasă încât nu este de mirare că turiștii care te vizitează sunt atât de copleșiți de obiectivele tale emblematice încât uită să viziteze reperele tale străvechi. Chiar și localnicii tind să…

Ce alte obiective turistice nu trebuie să ratezi în Roma

Roma a devenit capitala Italiei în anul 1870, luând acest titlu Florenței. A fost primul centru comercial construit de către împăratul Traian, între anii 107 și 110 d.Hr.. Totodată, a fost cel mai locuit oraș…

Leave a Reply

Your email address will not be published.