Traseu Cheile Zănoagei – Lacurile Bolboci şi Scropoasa
Dacă eşti în căutarea unui loc în care timpul pare că a stat în loc, iar frumuseţea peisajelor se contopeşte cu puritatea naturii , atunci Cheile Zănoagei pot fi oaza ta de linişte. Vestea bună este că ai nevoie doar de un weekend pentru a fura puţin din energia locului. Deşi… cu cât mai multe zile ai la dispoziţie, cu atât mai bine. 😳
Traseu Zănoaga – Scropoasa
Cheile Zănoagei se află în Masivul Bucegi şi se întind pe o suprafaţă de aproximativ un kilometru. Traseul marcat cu banda albastră începe pornind de la Campingul Zănoaga şi durează aproximativ patru ore dus-întors, având o dificultate uşoară, spre medie. Recomand parcurgerea traseului cu un echipament adecvat (multe pietre alunecoase), pentru a evita orice surpriză neplăcută.
Numai după câteva minute de mers, vei putea observa o poiană deschisă, străbătută de râul Ialomiţa. Însă peisajul nu te va însoţi mult timp, căci vei intra intr-o pădure densă, urmând poteca îngustă. Vei putea să te confrunţi cu dificultăţi la al doilea pod, care nu se află în cea mai bună stare. Însă norocul (şi mână omului) face că lângă acesta se află câţiva buşteni care fac legătura între maluri.
În cele din urmă, vei putea ajunge la obiectivul final (sau nu): Lacul Scropoasa. Cel mai adesea, lacul are o culoare verde-albăstruie. Din cauza ploii (de care ne-am bucurat şi noi), se poate să nu surprinzi chiar aceste nuanţe. Lacul este un baraj artificial, construit în 1929 şi are o înălţime de 27 de metri.
Traseul poate fi continuat până la Cheile Orzei şi Cascada 7 Izvoare. Din păcate, noi nu am reuşit să ajungem până acolo deoarece ne-a prins furtuna (yuhu, tunete). Dacă aveţi posibilitatea, vă recomand cu drag să continuaţi plimbarea.
Traseu Zănoaga – Lacul Bolboci
Lacul artificial Bolboci se află la o distanţă de jumătate de oră faţă de camping. Lacul în sine nu este extraordinar, însă peisajele care îl înconjoară te îndeamnă să faci o fugă până acolo.
Acesta se situează între Cheile Tătarului şi Cheile Zănoagei. În cazul în care nu ai venit echipat, poţi opta pentru cazare la Cabana Bolboci. Accesează acest link pentru mai multe detalii.
Unde campăm?
În acelaşi loc în care poţi lăsa şi maşina (fără costuri suplimentare): camping Zănoaga. Pentru mai multe detalii despre tarife şi perioadele de campare, te invit să accesezi acest link. Campingul în sine are un aspect aparte, datorită căsuţelor colorate.
Alt aspect care mi-a plăcut la camping a fost că acesta este îngrădit şi păzit (lucru important, deoarece zona este frecventată de urşi). Aşadar, se prea poate să fi trezit noaptea de către lătratul alert al ciobăneştilor, care sesizează animale sălbatice prin preajmă. Pentru a ajunge la camping, noi am urmat ruta Târgovişte – Sinaia (DN 71), intrând ulterior pe DJ 713.
Chiar dacă nu eşti un iubitor al muntelui sau a aventurii, această oază de linişte te poate cuceri. Împachetează-ţi cortul, pune-ţi ghiozdanul în spate şi spune da naturii!