Despre dubioşii de la Sfinx

Odată ce ai ajuns la obiectivul final, impunătorul şi misteriosul Sfinx, te va macina o uşoară confuzie: de ce meditează atâţia oameni în jurul lui? Sau mai degrabă: ,,de unde au apărut toţi nebunii ăştia”? De menţionat că şi eu am făcut parte dintre acei nebuni, aşa că dacă din întâmplare am apărut în poze, ţin să vă salut pe această cale. 👋

Explicaţia poate fi simplificată astfel: legendele din bătrâni spun că acest loc este încărcat cu energie pozitivă, astfel că pe 28 noiembrie sute de oameni se adună în jurul acestuia. Atunci se poate vedea efectul piramidei energetice (razele solare creează iluzia unei piramide secundare, care se consideră că ar aduce energii pozitive asupra corpului şi a minţii).

Poveştile şi legendele Sfinxului

Pe lângă acest eveniment, Sfinxul a născut şi alte zeci de legende în jurul lui. Una dintre acestea spune că ar exista un portal al timpului între Sfinxul românesc şi cel egiptean. Acest aspect nu a fost niciodată demonstrat ştiinţific. Alte voci declară că există tuneluri subterane, care formează triunghiul energetic Sfinx-Retezat-Rarău.

Unii cercetători au declarat chiar că Sfinxul este dovada unei prezenţe extraterestre. Tuneluri în timp, galerii energetice şi extratereştrii? Sună ca elementele cheie a unei poveşti sci-fi. Însă povestea nu ar fi completă fără să îi menţionez pe daci. Se spune că aici era şi un loc de întâlnire al dacilor care doreau să aducă ofrande zeului Zamolxes.

Personal, consider că orice motiv care îndeamnă spre meditaţie, este un prilej corespunzător. Indiferent dacă este real sau nu. Beneficiile meditaţiei asupra spiritului şi trupului sunt susţinute constant de către diverse experiemente ştiinţifice. Dacă nu mă crezi pe cuvânt, poţi aloca şi tu zece minute pentru puţină ordine mentală.

Numele său nu este aleatoriu; se cheamă astfel datorită formei care trimite cu gândul la un chip uman. Natura este un sculptor excepţional. Obiectivul pe care îl putem vedea astăzi este rezultatul eroziunii vântului. Pentru a-ţi face o idee asupra prezenţei acestuia, îmi sar în ajutor cifrele: 8 metri înălţime şi 12 lăţime.

Drumeţie Piatra Arsa – Sfinx

În cazul în care cauţi o alternativă la traseul Cabana Peştera – Sfinx (am scris despre această drumeţie aici), pornirea de la Piatra Arsă poate fi soluţia potrivită pentru tine. Cu toate astea, îţi recomand să acorzi atenţie ,,ghizilor amatori” care se oferă să te conducă până la punctul de start, pornind din Buşteni. Încercat, testat!

Majoritatea curselor se desfăşoară în mod ilegal, deoarece şoferii nu au autorizaţie de transport persoane. Desigur, poate fi o variantă ieftină pentru a ajunge mai repede (teoretic), mai ales dacă nu dispui de o altă maşină. Însă… te poţi trezi cu poliţia pe urmele voastre. La fel am păţit şi noi. În acest caz, veţi fi identificaţi şi ulterior transportaţi de către un şofer autorizat, asta în timp ce şoferii curselor nereglementate vor fi amendaţi. Pe scurt, toate astea duc înspre… întârzieri. Iar timpul este un aspect preţios, mai ales dacă se anunţă ploaia.

Story time: Poate că ştii momentul acela când îţi doreşti să faci o drumeţie cu orice preţ, fie ploaie, vânt sau chiar furtună. După cum am spus mai sus, ora la care am ajuns la Sfinx nu a coincis cu cea preconizată. Astfel că… ne-a prins o minunată furtună. Cu acest prilej, am învăţat ce se întâmplă dacă te aflii în cel mai înalt punct din zonă, atunci când fulgeră. Dovada în imaginea de mai jos.

Odată ajunşi la Caba Piatra Arsă, va trebui să identifici marcajul cu banda galbenă. Traseul până la Sfinx durează în jur de două ore, iar drumeţia poate fi făcută chiar şi de cei mai puţin antrenaţi. Pe timp de iarnă, echipamentul este necesar.

Telecabină Buşteni

În cazul în care condiţia fizică nu îţi permite, poţi opta pentru telecabina din Buşteni. Pentru mai multe informaţii despre tarife şi program, accesează acest link.

Atenţie, pe timp de vară, cozile pot deveni foarte lungi, aşa că îţi recomand să ocupi loc la coadă cât mai devreme posibil. În caz contrar, încarcă-te cu multă răbdare, vei avea nevoie! Cât despre iarnă, cel mai adesea, telecabina este închisă din cauza condiţiilor nefavorabile.

O altă variantă recomandată este optarea pentru telecabină până la Sfinx, iar apoi parcurgerea traseului până la Vf. Omu (2 ore dus, banda galbenă, dificultate redusă). Încă nu am încercat această variantă, însă cu siguranţă voi reveni cu impresii atunci când o voi face.

Indiferent de traseu sau de motivul parcurgerii lui, o drumeţie până la munte poate fi gura de aer curat de care corpul tău are nevoie. Pregăteşte-ţi bocancii de munte şi spune da aventurii!

Prima dată în Londra – Ce curiozități am aflat?

Londra se numără printre cele mai fascinante și diverse orașe din lume. Este o capitală plină de istorie, cultură și atracții turistice. Dacă ai doar o zi pentru a vizita Londra, există multe lucruri pe…

Sheffield (Anglia), un ţinut din basme: obiective turistice

Situat în inima Angliei, Sheffield este un oraș plin de istorie și frumusețe naturală. Orașul pitoresc este un loc ideal pentru cei care nu suportă locurile foarte turistice și aglomerate. Este un oraș aerisit, în…