Impresii despre Georgia, costuri, obiective turistice

Micuța țară caucaziană găzduiește unii dintre cei mai grandioşi munți din Europa, acoperiţi de straturi impresionante de zăpadă, pajiști ca în poveşti și o frumuseţe de necontestat. Însă Georgia nu are de oferit doar munţii, ci şi o capitală mare, vibrantă, cu o influenţă est-europeană, cu tente central-asiatice, pe de o parte, iar pe de altă parte, o identitate caucaziană dar și influențe europene.

Georgia este o țară cu un caracter național puternic, iar acest lucru este vizibil în mai multe aspecte: de la avea propriul alfabet, unic in lume, propria ramură creștină, până la un stil arhitectural unic şi o gastronomie complexă (considerată cea mai bună din fosta Uniune Sovietică) si sa nu uitam, ca primele dovezi despre producerea vinului (pana in ziua de azi) au fost gasite aici, unde s-au descoperit ulcioare datate ca fiind de 8000 de ani vechime.

În acest articol vom explora tot ce trebuie să știi înainte de a călători în Georgia. Pentru a aduna toate informaţiile, pozele şi videoclipurile, am avut plăcerea să îl interoghez pe Ovidiu, care a vizitat recent această ţară.

Tbilisi Old Town

Aşteptări înainte de a pleca la drum

Ce pot să spun sigur e că aşteptările sau impresiile ce le aveam despre Georgia, înainte de drum, s-au dat complet peste cap. Unele mi s-au confirmat, ce-i drept, dar pot să spun ca nu e nicidecum cum vă imaginaţi.

Aveam impresia ca este o ţară cu iz “comunist”, încă blocată în trecut. Ce-i drept, decizia de a pleca în Georgia a venit spontan şi nu am facut foarte mult research înainte. Ce să vezi, surpriză! Deşi da, se văd pe alocuri urme ale influenţei marelui urs sau semne de sărăcie (care, să fim serioşi, se văd aproape în orice ţară), au o deschidere pro-europeană, ceea ce a dus şi la investiţii masive în turism şi infrastructură.

Castelul Rabati

De altfel, turismul este şi motorul principal al economiei, care este fructificat din plin. Din discuţiile cu ghidul care ne-a acompaniat într-una din excursiile la care am participat, am aflat că numărul de turişti în 2018 (parcă) depăşea aproape de 3 ori numărul populaţiei rămase. Aproximativ 1/4 din populaţie a emigrat în Europa sau alte părţi. Şi ca să revin la partea de aşteptări/realitate, vă invit doar să căutaţi “Batumi” pe Google, să descoperiţi perla lor de la Marea Neagră. Sau trenul “Stadler”, care e special destinat pentru turişti şi transferul de la Tbilisi la Batumi.

Aş putea să vă povestesc ore întregi, dar în esenţă, realitatea bate filmele din cap. Singurul aspect care nu mi-a plăcut, este că dacă te văd/miros că eşti turist, vei fi agasat de … taxi taxi taxi :)).

Kazbegi

Cum este vremea?

Cele mai bune perioade pentru vizitarea Georgiei sunt Martie-Iunie şi Septembrie – Noiembrie. În lunile iulie și august această ţară este foarte populară pentru turisţi, iar cazările sunt foarte aglomerate. Pe de altă parte, aceasta este o perioadă plăcută pentru vizitarea zonelor montane și este singura perioadă în care poţi face drumeții în Caucaz fără zăpadă. Aceasta începe să cadă încă din septembrie în munți. În Noiembrie şi decembrie zonele de schi sunt pline și există o mulțime de festivități publice. Vremea de iarnă durează cel mai adesea până în aprilie.

Tibilisi Old TOwn

Impresii obiective turistice

Tibilisi Old Town

Este un loc în care găseşti de toate: străduţe înguste, magazine de tot felul, buticuri, comercianţi ambulanţi, churckhela peste tot, agitaţie, restaurante care mai de care, majoritatea cu specific naţional. Este o zonă cu un vibe foarte fain, plină cu magazine de tot soiul de vinuri, vegheată din apropiere de fortăreaţa Narikala. Personal, doar un singur oraş din cele vizitate mi-a dat aceeaşi impresie faină: Ierusalimul.

Tibilisi Old Town

Mănăstirea fortificată Ananuri

Mănăstirea este situată într-un loc cu un super peisaj, pe malul râului Aragvi, cu o istorie însângerată, dar şi poveşti interesante. Este construită în stilul arhitectural unic, tipic georgian, care de altfel e un mix între stilul greco-roman, bizantin şi persan.

Este un miracol că acest complex încă rezistă, dat fiind faptul că a fost gazda a numeroase bătălii, masacrul clanului Aragvi, multiple răscoale ale ţăranilor şi incendii.

Fun fact: aici am aflat că toate poveştile şi legendele din Georgia încep cu … plecatul la vânătoare :)).

Mănăstirea fortificată Ananuri

Stepansmida (Kazbegi)

Stepansminda sau Kazbegi (denumire primită în timpul ocupaţiei sovietice) este un sătuc în nord-estul Georgiei, aproape de graniţa cu Rusia, care la prima vedere (mai ales iarna, pare cam deprimant), nu spune multe. Numele în sine înseamnă Sfântul Ştefan, dar partea cea mai wow, pe lângă munţii impresionanţi de care este înconjurat, se află puţin mai sus.

Deşi din sat abia se vede, biserica Sfânta Treime îţi deschide o panoramă care bate orice aşteptări. Nu vreau să vă povestesc prea multe, decât să insist să mergeţi cu orice preţ aici. E wow! Mai ales că acum se poate ajunge cu maşina normală, închiriată, lucru care înainte era aproape imposibil din cauză că drumul foarte renumit, Georgian Military Road, nu era asfaltat. Un aspect interesant ce se poate observa de sus, este că satul a fost mutat complet pentru a reduce pagubele produse de avalanşe.

Stepansmida (Kazbegi)

Mănăstirea în “peşteră” Varzdia

Nu ştiam la ce să ma aştept, sincer, dar pot să spun că este un loc care merită vizitat. Este încărcat de istorie şi este ceva mai atipic. Când stai să îţi imaginezi ca avea aprox. 3000 camere, au avut aproape 30000 de locuitori şi s-au găsit obiecte din epoca bronzului, te cuprinde un fior aparte. Are o istorie foarte interesantă, plină de cutremure. În momentul de faţă mai sunt 5 călugări care locuiesc acolo.

Mănăstirea în "peşteră" Varzdia

Castelul Rabati

Spre seară am ajuns la graniţa cu Turcia, unde am vizitat acest castel, impresionant zic eu, mai ales pentru că a rezistat invaziilor turco-mongole, asediat fiind şi de renumitul Timur cel Şchiop. A fost recondiţionat în 2011-2012 de către guvernul Georgiei pentru a atrage turişti.

Castelul Rabati

Borjomi

Este o staţiune de genul Tuşnad/Borsec de la noi, unde izvorăsc ape minerale foarte populare, în special în fostele ţări URSS. Brandul Borjomi reprezintă numarul unu în materie de export. Este o zona foarte renumită pentru tratament şi orăşelul este chiar la intrarea în parcul naţional Borjomi-Kharagauli. Oarecum îmi pare rau că am ajuns destul de târziu aici şi dat fiind fapul că am vizitat la sfârşit de noiembrie, era deja beznă şi un frig crunt.

Borjomi

Batumi

Fiind şi ultimul “obiectiv”, ne-am propus să lenevim puţin pe malul Pontului Euxinus şi să gustăm renumitul Adjaran Kachapuri, de la mama lui (da, este originar din zona aceasta). Am ajuns cu trenul direct din Tbilisi, cu o ultimă parte foarte mişto, în dreapta văzând marea şi în stânga, munţii.

Trecând peste faptul că … taxi taxi :)), gara este puţin în afara oraşului, dar după câteva ore de stat în tren, puţină mişcare nu strică, chiar dacă tragi dupa tine bagajele. Hotelul ne aştepta oricum chiar la intrarea in oraş. Ce pot să spun sigur este că Batumi e un oraş-cazino, Las Vegas-ul Mării Negre. Se construieşte masiv şi impresia mea e că guvernul georgian consideră oraşul fiind vârful de lance al turismului. Batumi e un mix de zgârie nori, clădiri moderne de apartamente, acompaniate de clădiri vechi, cu un stil arhitectural unic și interesant.

Batumi

Climatul e unul subtropical, aşa că nu e de mirare că poţi găsi plante mai exotice şi palmieri (nu ca nu am avea şi în Timișoara), aşa că dacă te tentează o vacanţă pe cealaltă parte a Mării Neagre, îţi recomand Batumi. E … altceva. Mai ales dacă eşti şi pasionat de jocuri de noroc sau poker, e locul perfect. Ca fapt divers, inclusiv când ajungi la security-check la aeroportul din Kutaisi, te izbesc bannere mari cu … pam pam, Batumi.

Printre obiectivele pentru urmatoarea tură, aş putea menţiona: Svaneti, Kakheti și Tusheti. Obligatoriu!

Caucaz

Mâncarea şi băutura tradiţională

Vinul

Georgia se mândreşte cu faptul că este prima țară din lume care a realizat vin din struguri. Sucul de struguri (presat cu picioarele), împreună cu coaja boabelor, este plasat în borcane mari de lut, care sunt îngropate sub pământ. Includerea cojilor adaugă culoare vinului. Borcanele sunt golite și reumplute de mai multe ori (aproape ca un proces de filtrare).

Vinul din Georgia, făcut în acest fel, are un gust puternic pământiu și este ușor amar, amintind un pic de Retsina grecească. Vinul, fiind unul dintre principalele produse exportate din Georgia, a fost exclus pentru importatare în Rusia, după războiul din 2008, însă această restricție pare să fi fost ridicată recent. Georgienii fac, de asemenea, vin „în stil european” pentru export în Europa. Aproape 300 de tipuri de struguri sunt cultivate în Georgia, cele mai multe dintre ele necunoscute de către turişti.

vin Georgia

Badrijani nigvzit

Acest preparat tradiţional georgian poate părea ciudat în aparenţă, cât şi în consistenţă, însă merită încercat pentru a experimenta cât mai mult din gastronomia locală. Conţine vinete prăjite, nuca condimentată şi pastă de usturoi, iar aspectul felului de mâncare aduce puţin cu sarmalele.  

Churckhela

În cazul în care treci prin piaţă şi observi peste tot aceste lumânărele,
află că nu conţin deloc ceară, ci ceva mai dulce. Churckhela este desert georgian, care conţine must de struguri, făină şi nuci.

Khachapuri

Am gustat aperitivul, ne-am holbat la dulciuri, acum urmează să degustăm un produs de patiserie. Khachapuri, sau pită cu brânze dulce, cel mai adesea se serveşte cu un ou prăjit deasupra, Adjaran Khachapuri (Acharuli Khachapuri). Cum ar veni, cireaşa de pe tort.

Khinkali

Găluşte cu siguranţă majoritatea am mâncat, însă nu cu această formă. La
prima vedere, le poţi asemănă cu un căţel de usturoi, la a doua cu nişte perle, iar la a treia, cu prăjiturele dulci. Deşi în mod tradiţional, găluşca era
umplută cu carne, în zilele de astăzi este gătită cu ierburi aromatice şi
ciuperci, brânză sau cartofi.

Informaţii utile

  • Unul dintre lucrurile care diferențiază Georgia de celelalte ţări este limba sa unică, vorbită doar de aproximativ patru milioane de oameni. Pe de altă parte, tinerii vorbesc limba engleză şi rusă, însă cei de peste 40 de ani, cunosc doar limba locală şi rusa, rareori engleza.
  • Moneda Georgiei se numește Lari. Numele provine de la un cuvânt vechi din Georgia care denotă o proprietate. Monedele de aici se numesc tetri. Codul valutar pentru Lari este GEL, în timp ce simbolul este ₾.
  • Schimbarea banilor nu reprezintă o bătaie de cap. Fiecare bancă sau schimb valutar se va bucura să-ți tranzacționeze moneda în Lari. Poţi schimba USD, Euro, Lira turcească, lire sterline și ruble rusești.
Muntii Caucaz
  • Majoritatea locurilor, atât din Tbilisi, cât și din alte orașe importante ale țării acceptă plăți prin card de debit și credit. Cu toate acestea, ia la tine şi cash!
  • Fiecare mijloc de transport este foarte accesibil. Cel mai mic tarif pentru un bilet de 90 de minute este de 50 de tetri (0,86 RON) pentru metrou și autobuz. Mini-autobuzele sunt puţin mai scumpe și costă 80 de tetri.
  • În Georgia există trei reţele de telefonie mobilă: Geocell, Magti și Beeline. Toate au conexiune la internet 4G, iar pachetele lor sunt destul de accesibile (pentru o acoperire mai bună, iți recomand Magti).
  • Cetăţenilor români li se permite intrarea în Georgia atât în baza unui document de călătorie (paşaport diplomatic / de serviciu / simplu / temporar), cât şi în baza cărţii de identitate.
Muntii Caucaz

Buget

Georgia este o ţară relativ ieftină, cu preţurile comparabile cu cele din România, de la produsele alimentare, până la transport sau cazări.

Impresia finală?

Nu am avut timp suficient să văd cât aş fi dorit şi să beau mai mult vin decât am baut. Da… cam asta e impresia finală: un mix de mama mia şi ai de p… wow, cu regrete că n-am văzut suficient. Ce ştiu sigur e că în viitorul nu foarte îndepărtat vreau să vizitez din nou ţărişoara şi să descopăr şi mai multe, inclusiv din ce are de oferit Tbilisi.

Staţiunea Muntele Mic: impresii şi informaţii utile

Staţiunea Muntele Mic, considerată de interes naţional de către Guvern, se află în sud vestul României. Accesul se face prin DJ 608 A, prin Caransebeş.  Indiferent de cât de tare ninge, drumul este constant deszăpezit,…

Top 18 experiente pe care sa nu le ratezi in Amsterdam

Amsterdam este unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa și totodată unul dintre cele mai frumoase. Centrul său istoric, unde se poate găsi inelul de canale inclus în patrimoniul UNESCO, este o încântare pentru…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *